Хрватски председник Зоран Милановић предложио је да се донесе закон којим ће се забранити величање хрватског фашистичког националистичког покрета који је предводио Независну Државу Хрватску од 1941. до 1945. године и који је познат по злочинима против Срба, Јевреја и Рома. 

„Позивам Хрватски сабор да законом забрани и пропише санкције за величање усташтва као што су то учиниле друге демократске државе и цивилизиране еуропске државе. Сигуран сам да у Хрватском сабору данас постоји потребна већина за доношење таквог закона и сигуран сам да ће и предсједник Владе РХ Андреј Пленковић то подржати“, написао је Милановић на свом Фејсбук профилу.

Зоран Милановић је претходно изазвао бурне реакције ултрадесничарских политичких снага својом изјавом у Јасеновцу да је потребно макнути спомен-плочу с уклесаним усташким покличем „За дом спремни“ који се и данас користи. Хрватски председник је објаснио да ни на који начин није хтео да обезвреди и умањи жртву погинулих припадника ХОС-а 1991-1993 чија су имена на тој плочи. 

„Оно што јесам хтио, и на чему нећу престати устрајавати, јест проказивање оних ликова који политички и нељудски злоупотребљавају погинуле бранитеље да би релативизирали злочиначки карактер НДХ те да би се наругали жртвама усташког терора и у Јасеновцу и широм Хрватске. Нећу шутјети пред онима који мисле да су у погинулим припадницима ХОС-а пронашли средство за слободно величање усташтва те за неометано ширење мржње и лажи“, поручио је Зоран Милановић.

„Независна Држава Хрватска, коју су предводили фашисти, била је страшан, морални и политички крах у историји наше земље“, рекао је председник Хрватске.

Подсетимо да је 22. априла, први пут од 2014. године, хрватски државни врх на челу са председником одао пошту жртвама концентрационог логора Јасеновац. А први пут од 2016. године у комеморацији су учествовали представници националних мањина и антифашистичких организација.

Бивша председница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић подржавала је националистичке покрете у земљи и користила традиционалну усташку паролу у јавним говорима.

У Јасеновцу су, према различитим проценама, хрватске усташе током четири године рата убиле од 83.000 до преко 700.000 Срба, Јевреја и Рома.