Данас, 24. јула у Истанбулу у храму Свете Софије почела је прва муслиманска молитва од 1934. године и одлуке турских власти да се православни храм и музеј претвори у џамију. На молитви у храму је пристуствовао и председник Турске Реџеп Тајип Ердоган. Православни мозаици су током молитве прекривени завесама.

Ове догађаје прате и у Црној Гори. Званично власти Подгорице деле мишљење Европске уније, која је осудила Анкару због претварања цркве у џамију, што је рекао представник министарства спољних послова Црне Горе Владимир Радуловић.
 
Посланик опозиционог блока „Демократски фронт“ Страхиња Булајић је као одговор на то тражио од Подгорице да упути званични протест „против насиља над религиозном и историјском православном светињом – црквом Свете Софије“ и „да се не крије иза изјава ЕУ, јер Црна Гора још није чланица Уније“.
 
Владимир Радуловић је, међутим, изјавио да црногорске власти не намеравају да званично реагују на одлуку турских власти и указао да Црна Гора сматра да Турска као суверена држава има право да самостално одлучује о судбини религиозних споменика на њеној територији.
Српски аналитичар у Црној Гори Игор Дамјановић је изјавио да су, по свему судећи, „црногорске власти подржале одлуку турских власти да претворе православних храм у џамију“.
 
„Зато ми можемо да очекујемо исту судбину и за православне светиње Црне Горе у случају реализације закона о слободи вероисповести који прети Црногорској епархији Српске православне цркве одузимањем њене имовине. То је илустрација онога шта се дешава у Црној Гори са нашим храмовима“, рекао је Игор Дамјановић.
 
У свим храмовима Митрополије црногорско-приморске данас су служене свете литургије поводом поновне промене хришћанског верског идентитета и намене цркве Свете Софије у Истанбулу у џамију.

Фото: twitter @AliYerlikaya