Дужност високог представника за БиХ мора бити што пре укинута: биће боље ако народи Босне и Херцеговине сами одлучују о својој судбини, изјавио је одлазећи амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов.

Канцеларија високог представника требала је да буде затворена 2007. године, и о томе је одлучило Веће за имплементацију мира (ПИК), али и 13 година касније још увек је овде”, рекао је Иванцов.

Према његовим речима, два народа у БиХ (Срби и Хрвати) желе да се затвори канцеларија високог представника. 

„После 2007. године, у ПИК-у је доминирао став да функцију високог представника треба да преузме представник ЕУ. Али погледајте шта се дешава, високи представник често покушава да буде и представник Брисела, директно говорећи да треба више да буде Европске уније него Дејтона. За мене је тај став неприхватљив”, рекао је Иванцов.

Подсећамо да су се недавно у Босни и Херцеговини интензивирали унутрашњи спорови око улоге и деловања високог представника за БиХ Валентина Инцка. Срби и Хрвати га оптужују за лобирање интереса босанских муслимана на штету права и интереса друга два народа у земљи, као и да крши одредбе Дејтонског мировног споразума. Српски и хрватски политички лидери траже затварање канцеларије високог представника.

Раније је слично мишљење изнео и стални представник Русије у Савету безбедности УН Василиј Небензја.