Председник Хрватске Зоран Милановић и премијер Андреј Пленковић заједно са представницима Јевреја, Срба, Рома и антифашиста у Хрватској одали су данас пошту жртвама Јасеновца, усташког концентрационог логора из Другог светског рата. 

Представници јеврејске заједнице, српске и ромске мањине, као ни антифашистичке организације нису учествовали у комеморацијама од 2016. године, оптужујући бивше руководство земље и бившу председницу Колинду Грабар-Китаровић за покушаје ревизије историје и непризнавање усташких злочина. 

Подсећамо да је Колинда Грабар-Китаровић више пута у својству председника државе тврдила да је број жртава Јасеновца преувеличан и да се то користу у „наметању колективне кривице Хрватској и хрватском народу“. 

Раније ове године председник јеврејске заједнице у Хрватској Огњен Краус рекао је да представници националних мањина неће догодине поново учествовати у комеморацији ако не буде покренут конструктиван дијалог са новом владом. Коментаришући ову изјаву хрватски премијер Андреј Пленковић рекао је да постоји проблем међусобног разумевања, али и да је „много учињено за време мандата ове владе“.

„Политика коју водимо и изјаве које дајемо су чврсте и јасне. Ове године је била велика годишњица Аушвица и тада смо врло јасно осудили нацистичке злочине. Још једном треба поновити колико је важно да младе генерације буду свесне највећих страхота које су се догодиле током Другог светског рата, па и овде у Јасеновцу“, истакао је Пленковић. 

Када су премијера упитали да ли Министарство хрватских бранитеља заиста финансира удружења која проучавају активности у логору Јасеновац да би на неки начин скинули љагу са усташког режима, Андреј Пленковић је одговорио да његова влада „не зна ништа о ревизионизму“ и да ће на ову тему лично разговарати са одговарајућим министром.