На обали Јадранског мора крај Шибеника један становник је пронашао пластичну чашу за јогурт произведену у Југославији пре више од 25 година.

Управо је та слика натерала медије да се присете скандала 2018. када се председница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић у интервјуу за немачки лист Kleine Zeitung пожалила на своје тешко детињство у Југославији.

„Одрасла сам у комунизму, и нисам хтјела ништа друго него да изађем из тога. Хтјела сам бити слободна. Хтјела сам имати могућност у дућану бирати између разних врста јогурта“, рекла је Колинда Грабар-Китаровић чиме је изазвала гнев грађана.

Они подсећају да се за време Југославије производило бар 85 врста течних, чврстих и воћних јогурта и киселих млека, овчијих и крављих, али и ацидофилних млека и кефира.

Хрватски медији су чак објавили снимак југословенске чаше јогурта и написали: „Колинда, јави се! Зар је то једини јогурт који је постојао у Југославији?“

Али паковање јогурта је само на први поглед безазлено. Биолог Анита Бабичић указује на то да „поздрав из прошлости“ сведочи о томе да се пластика не распада и загађује животну средину.

Фото: index.hr