Председник одбора за међународне послове Савета Федерације Константин Косачов прокоментарисао је прелиминарне резултате парламентарних избора у Црној Гори на којима води удружена опозиција.

„По свему судећи, као резултат парламентарних избора у Црној Гори може доћи до промене не само распореда политичких снага, већ и стратешког курса. Партија [председника државе Мила] Ђукановића, која је владала током три деценије, први пут неће имати апсолутну већину. На антируску карту, а она је била један од главних адута предизборне кампање, овај пут му није пошло за руком да одигра“, изјавио је руски сенатор.

Подсетимо да је председник Црне Горе Мило Ђукановић више пута неосновано говорио о томе да се Русија, тобоже, меша у унутрашњу политику земље.

— Детаљније о ширењу русофобије у Црној Гори у материјалу Игора Дамјановића.

„О корумпираности претходне власти и њиховој вези са криминалом испредале су се легенде. Али о каквом тамо праву и каквом закону говоримо, ако је Ђукановић плаћао про-НАТО и антируском оријентацијом да би Европа покривала?“, подсећа Косачов, указујући на одлуку Црне Горе да се још једном придружи одлуци о продужењу санкција против Русије, које су осудили у опозиционим круговима земље.

„Могуће је да ћемо опет видети другу Црну Гору. Ону коју су вековима повезивали заједнички интереси и искрене симпатије са суседном Србијом и блиском Русијом. И коју тако воле данашњи становници Русије, без обзира на политичке разлике. Нек је са срећом, Црна Горо!“, пожелео је Константин Косачов.

Подсетимо, 30. августа су у Црној Гори одржани парламентарни избори. Демократска партија социјалиста (ДПС) председника Црне Горе Мила Ђукановића освојила је највећи број гласова, али чак ни са својим традиционалним партнерима неће моћи да формира парламентарну већину о чему сведоче прелиминарни резултати избора које је јутрос објавила Државна изборна комисија на основу обрађених 98,5% листића.