Према подацима 2. априла Северна Македонија заузела је 5. место међу земљама бивше Југославије по броју заражених корона вирусом: овде су забележена 384 случаја болести. Али ако уземо у обзир број становника, Северна Македонија је на трећем месту: од нешто више од два милиона људи, заражено је 0,018% становника.

Треба имати у виду и то да земља нема довољно тестова, као ни маске ни средства за дезинфекцију. Северна Македонија располаже са само 200 респиратора, што је недовољно за борбу против епидемије. Зато се држава тако ослања на хуманитарну помоћ других земаља.

Кина је Македонцима обећала 200 респиратора, 20 хиљада тестова и 500 хиљада маски, амбасада Норвешке обећала је 25 респиратора. Врхунац епидемије у земљи очекује се крајем априла. Стручњаци предвиђају да ће тада бити од 1600 до 2000 оболелих. 

Око 12% оболелих од коронавируса су лекари, а заразили су се због недостатка заштитне опреме. Здравствени систем у Северној Македонији није био спреман за пандемију. Овде већ 30 година нема довољно лекара и медицинског особља. Од 2010. до 2019. године око 1,5 хиљаде љекара напустило је Македонију и сада ради у Немачкој и другим европским државама.

Први случај заразе забележен је 26. фебруара у Скопљу. Била је то старија жена која је више од месец дана провела у Италији. Али најшокантније било је понашање главног лекара скопске болнице за кожне болести. Жена је игнорисала упутства о забрани путовања у Италију и почетком марта отпутовала на одмор. Штавише, након повратка из Италије не само да није провела 14 дана у карантину већ је отишла на посао и чак одржала симпозијум за 200 људи, међу којима су били и македонски и грчки лекари. Корона вирус је затим откривен код шесторо њених колега, болница за кожне болести је затворена, а око две стотине лекара је послато у карантин. Докторка је, наравно, отпуштена и чека је суђење. 

Може се рећи да је Северну Македонију погодила „савршена олуја“. Због епидемије, њен економски систем је тешко погођен, индустријска производња и извоз су стали, новац из иностранства — од македонских држављана који раде у ЕУ — престао је да пристиже у земљу. „Коронакриза“ је економији донела рецесију и оштар пад БДП-а — више од 10%. Многи су већ изгубили посао, други ће га тек изгубити. Експерти кажу да ће буџетски дефицит изнети око 30%, а незапосленост ће премашити 35%. Технички премијер Северне Македоније Оливер Спасовски и председник Стево Пендаровски отворено говоре о тешкој економској ситуацији. 

Према прелиминарним проценама, земљи ће требати две милијарде евра да превазиђе кризу 2020. године. Очигледно је да ће бити изузетно тешко. ЕУ је обећала помоћ у износу од четири милиона евра за куповину медицинске опреме (укључујући респираторе, маске и заштитну одећу), као и око 79 милиона евра да би Северна Македонија ублажила ефекте кризе после епидемије, али то неће покрити сву штету. Влада Северне Македоније издвојиће 200 милиона евра за обнављање економије земље и припрема се за друге мере, међутим, привредници су ипак незадовољни спорим темпом којим се оне предузимају.

Да би сачували што више радних места и помогли привреди, председник, премијер, министри, заменици министара, државни секретари, парламент, директори владиних агенција и градоначелници у априлу и мају ће добити минималну плату утврђену законом о раду, тј. 14,5 хиљада денара, или 234 евра. Смањење плата се не односи на руководиоце здравственог система.  Међутим, ово су краткорочне мере. Ако се епидемија у Европи не заустави, земља чији је главни трговински партнер ЕУ (80% македонског извоза одлази у ЕУ) ће једноставно банкротирати.

Фото: BIRN