У читавој новијој историји Македоније, опозиција никада није имала тако убедљиву победу на локалним изборима као у недељу 31. октобра. Владајући Социјалдемократски савез Македоније (СДСМ) претрпео је тежак пораз, а њен лидер, премијер Зоран Заев, није имао избора него да изјави да ће поднети оставку и као председник партије и као премијер. То ће вероватно бити и крај његове политичке каријере.

Опозициона партија ВМРО-ДПМНЕ је 31. октобра прославила свој тријумф широм Македоније – победила је у 42 од 80 општина (СДСМ само у 16).

Истовремено, албанска владајућа партија, Демократска унија за интеграцију (ДУИ), „узела“ је 10 општина, али и изгубила у два највећа града са албанском већином – Тетову и Гостивару. Опозициона Алијанса за Албанаце је победила у 3 општине. У другим општинама, победници су независни кандидати или представници мањих партија.

Шта ће се променити у Северној Македонији после 31. октобра?

Најзначајније промене које доносе ови избори су најава Зорана Заева да ће поднети оставку и победа независног кандидата којег подржава опозиција Данеле Арсовске на изборима за градоначелника Скопља.

Заев је у недељу рекао новинарима да преузима одговорност за неуспех његове странке на изборима. Истакао је да је разочаран резултатима гласања већине бирача пошто су пре четири године данашњи победници доживели пораз, а он је у међувремену „донео држави слободу и демократију“ (Заев је премијер од 2017). Иначе, на прошлогодишњим парламентарним изборима СДСМ је однео симболичну победу са минималном предношћу. Лидер ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски је већ позвао на одржавање ванредних парламентарних избора. „Македонијо, вечерас почиње да се остварује твој велики сан о новој будућности, сан који смо сањали 30 година. Ова победа је тријумф народа“, рекао је лидер ВМРО-ДПМНЕ.

Избор Данеле Арсовске за градоначелника Скопља је такође преседан: први пут у савременој историји земље градоначелник ће бити жена. „Много ми значи ваша подршка, која ме је уверила да ћу руководити Скопљем и постати ваш човек у граду. Мој противкандидат није био само бивши градоначелник Петре Шилегов (кандидат СДСМ – прим. ред.), већ и одлазећи премијер. На моје велико задовољство, први пут за 30 година градоначелник Скопља постаје жена“, обратила се бирачима Арсовска. Иначе, победу је прославила песмом Bella Cao – незваничном химном „обојене револуције” у Македонији 2016. године.

Треба ли очекивати ванредне парламентарне изборе?

Најава Заева да ће поднети оставку као премијер и лидер СДСМ изазвала је озбиљне немире на политичкој сцени земље. Док опозиција слави победу, елита спекулише о будућем развоју догађаја. У неким круговима се верује да ће одлазак Заева изазвати кризу у земљи, што ће за собом повући и ново заоштравање међунационалних односа. Други виде такав потез као увертиру за парламентарне ванредне изборе — и, као последицу, прилику за формирање нове парламентарне већине.

Међутим, такав развој догађаја је и даље велико питање. Садашња власт још има већину, додуше малу (62 од 120 посланика). СДСМ, као највећа странка у владајућој коалицији може уз сагласност парламента да постави новог премијера. С друге стране, могуће је да једна или више малих партија у владајућој коалицији одлуче да пређу на страну опозиције и ВМРО-ДПМНЕ. У овом случају, партија Мицкоског може да води нову владу и без избора.

Ако се не оствари ни један од ова два сценарија, у земљи ће бити расписани ванредни парламентарни избори, који могу бити одржани или у октобру 2022. године или на пролеће. Тада би, према садашњим законима, 100 дана пре избора била формирана техичка влада.

Каква ће бити македонска спољна политика након промене власти?

СДСМ и ДУИ ће највероватније заменити ВМРО-ДПМНЕ и Левица. Нова влада ће вероватно преиспитати односе са својим суседима, посебно са Бугарском и Грчком, као и са Србијом.

Што се Београда тиче, влада Заева од 2016. године води отворену антисрпску политику, јавно подржавајући квази државу Косово на међународном нивоу. Нова Влада, у коју ће ући и српске странке Македоније, радиће на унапређењу и проширењу контаката са Србима.

Софија и Атина с правом страхују да ће Скопље ускоро замрзнути Споразум о пријатељству, добросуседству и сарадњи са Бугарском и Преспански споразум са Грчком о новом имену државе. Оба документа су штетна по националне интересе и логично је да су њихово потписивање и имплементација одиграли улогу у поразу СДСМ-а. Међутим, иако је Мицкоски више пута обећавао да ће чим ВМРО-ДПМНЕ преузме власт споразуми са Софијом и Атином бити ревидирани, велико је питање колико је то могуће.

Што се тиче „велике геополитике“, у периоду владавине ВМРО-ДПМНЕ од 2006. до 2017. године, кабинет Николе Груевског (тадашњег лидера ове странке) одржавао је уравнотежене и добре односе са Кином, Русијом и Турском. Када је на власт 2017. дошао Зоран Заев, Скопље је кренуло антируским, антикинеским и антитурским курсом.

Када одлази Зоран Заев?

Ако актуелни премијер буде држао реч, тражиће своју оставку од председника парламента Талата Џаферија (који ће, према процедури, предати захтев посланицима и председнику).

Албанским партнерима СДСМ такав развој догађаја очигледно не одговара, јер ће као чланови владе поднети оставке заједно са премијером. „Сви партнери у Влади били су категорички против оставке премијера Зорана Заева. Сматрамо да је његова изјава била исхитрена и да треба да настави да води владу и да настави да води политику земље, јер то грађани очекују“, рекао је први потпредседник Владе Артан Груби 1. новембра после састанка владине коалиције.

Упркос притисцима Албанаца, Заев засада не мења одлуку. Али док не предузме правне кораке, актуелна власт наставља са радом.