Хрватски медији истичу да су руског министра у Загребу боље дочекали него у Сарајеву, пише Јутарњи лист. 

Службени дочек руском министру приредио је његов хрватски колега Гордан Грлић Радман, који је носио заштитну маску са заставама Хрватске и Руске Федерације. 

„Драго ми је што сам био домаћин министру спољних послова Руске Федерације, драгом Сергеју, након 16 година и 6 дана. Ја сам на почетку састанка чак читао поезију Сергеја Лаврова. Дакле, осим што је дугогодишњи министар, он је и песник“, рекао је новинарима након сусрета Грлић Радман. 

Хрватски министар се нашалио да „Бог воли тројицу“, рекавши да је Лавров из трећег покушаја стигао у Загреб: две претходне посете су отказане због епидемије. 

Грлић Радман је рекао да је уверен да ће ова Лавровљева посета дати Хрватској подстицај за одржавање позитивног тренда у хрватско-руским односима. 

„С министром сам разговарао и о подручјима на којима је могуће продубити сарадњу између ЕУ и Русије“, рекао је Грлић Радман. 

Он је додао да су разговарали и о ситуацији у југоистичној Европи, а посебно у БиХ. Хрватска страна сматра да је циљ постићи праву једнакост три конститутивна народа у БиХ. 

„Имамо заједнички, јединствени став, а то је стриктно поштовање Дејтонског споразума и три конститутивна народа и два ентитета“, узвратио је Лавров и додао да руска страна подржава Загреб у томе да сваки народ БиХ мора да изабере свог представника. 

„Немамо обичај да се мешамо у одлуке других земаља хоће ли ући у неки савез. БиХ је независна земља, иако тамо постоји одређени међународни протекторат. БиХ треба сама да одлучи о својој спољној политици и сви то треба да поштују“, додао је Лавров. 

Односи Москве и Загреба се развијао одрживо, рекао је Лавров.  

„Постоји сарадња наших органа у сфери јавног реда. Што се тиче економске сарадње, надамо се да ће ускоро почети с радом међувладина комисија и да ће први састанак бити идуће године“, рекао је Лавров. „Што се тиче пословних веза, оне се развијају, а посебно бих истакао Росњефт, Гаспром и Сбербанк. Исто је и на подручју културе и науке.“

На крају је Лавров позвао хрватског колегу да посети Русију и додао да чим то дозволе епидемиолошки услови Владимир Путин може посетити Хрватску. 

Током Лавровљеве посете Загребу отворена је амбасада Руске Федерације у новој згради, а говорило се и о отварању Руског центра науке и културе. 

Фото: Jutarnji list