Охридско језеро и сам град Охрид могу избрисати са листе Унеска због непоштовања препорука ове организације, преноси „Еуроњуз“. 

Због изузетних природних и културних одлика 1980. године Охридско језеро и град Охрид су проглашени за Светску баштину и под заштитом су Унеска. Али на последњој конференцији ове организације Северна Македонија је упозорена да град и језеро могу изгубити овај статус уколико не сачувају драгоцено наслеђе. 

„Речено нам је да се дуго година већ не придржавамо њихових препорука, да их игноришемо, што је, нажалост, истина. Наше институције и локалне власти игнорисале су њихова писма и препоруке од 2009. године“, потврдио је Едмонд Адеми, министар без ресора, од 2017. године председник Владине комисије о Охриду. 

„Многи су процеси, нажалост, завршили у судским лавиринтима због непознатих разлога“, објаснио је Адеми. „Чиста ситуација не би изазвала ништа слично, зато морамо да претпоставимо да се ради о нечистим пословима“, додаје он. 

„Граде се нове модерне зграде које немају ништа заједничко са традиционалном охридском архитектуром. Стара чаршија је изгубила свој првобитни изглед, који је морао да буде сачуван“, каже активиста НВО „SOS Охрид!“ Трајче Талевски. 

„Ако језеро и град Охрид буду избрисани са листе Уненска, то ће бити права катастрофа. Замислите шта ће се догодити ако захваљујући нашим законима Охрид остане без огромне заштите коју Унеско пружа“, истиче он.

 Унеско ће коначну одлуку о Охриду донети у јулу ове године. Дакле, локалне власти имају мање од шест месеци да поправе учињену штету.