Русија је један од највећих инвеститора у економију Босне и Херцеговине, изјавила је председница Савета Федерације Валентина Матвијенко према резултатима сусрета са председавајућим Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Драганом Човићем.

Матвијенкова је истакла да је Русија заинтересована за ширење вишеструке сарадње са свим територијама и са сва три народа Босне и Херцеговине (Бошњацима, Хрватима и Србима).

„Између Москве и Сарајева постоји стални политички дијалог, развија се трговинска и економска сарадња“, нагласила је председница Савета Федерације. „Русија је један од највећих инвеститора у економију земље а наш бизнис је заинтересован и за ширење такве интеракције.“

По њеним речима, према подацима за прву половину 2019. године директне инвестиције Русије у БиХ изнеле су 887 милиона долара. „Заинтересовани смо да проширимо директне контакте између региона двеју земаља и разговарали смо о овој могућности на састанку са колегом“, рекла је Валентина Матвијенко.

Она је такође изјавила да је Русија заинтересована за ширење правне базе за пословање. „Тражила сам да се убрза одобрење билатералних међувладиних споразума у парламенту БиХ“, рекла је Матвијенкова. 

Валентина Матвијенко је изразила захвалност за то што се Босна и Херцеговина није придружила антируским санкцијама Запада и „на тај начин стекла предности у сарадњи са Русијом“.

Фото: council.gov.ru