Црногорски председник Мило Ђукановић је у интервјуу за „Побједу“ изјавио да се званични Београд од времена Милошевића није мешао у унутрашње послове Црне Горе као данас. На питање да ли су сада односи између две суседне државе најгори од црногорске независности, Ђукановић је рекао: 

„Свакако, нијесу добри. Али Црна Гора ничим томе не доприноси. Осим што истрајава на одбрани својих националних и државних интереса. Још од времена Милошевића званични Београд није више био умијешан у унутрашња питања Црне Горе него што је данас. Без обзира што се са врха чују другачије тврдње. Кључни српски министри готово свакодневно, а често и непримјереним језиком, коментаришу процесе код нас, с намјером да на њих директно утичу, доказујући ваљда тако колико је Србија јака. А то уствари свједочи о нечем другом. Желим да вјерујем да и у Београду има здравог разума. И спремности да радимо на поправљању односа у обостраном интересу“, рекао је црногорски председник. 

Говорећи о литијама у знак протеста против Закона о слободи вероисповести Мило Ђукановић је изјавио да је „њихов циљ промена власти у Црној Гори, а не укидање закона“. 

„Можда је најтачније рећи да су на почетку литије биле вид притиска на власт због Закона о слободи вјероисповијести. Али све што му је претходило, и у што су се касније претвориле, свједочи да је то облик политичке борбе у намјери да се промијени власт у Црној Гори, а не закон“, рекао је Мило Ђукановић. 

Месец и по дана пре парламентарних избора (30. августа) Мило Ђукановић је рекао да Српска православна црква предводи опозицију у Црној Гори, и додао да је то политички нонсенс. 

„Ријетка су друштва данас у свијету гдје вјерске организације и њихови лидери имају тако видљиву политичку улогу. Можда би се то на неки начин могло поредити са Ираном. Предизборни амбијент је данас битно другачији, то јест значајно неповољнији у односу на 2016. Црква није тада била прешла политичку црту, без обзира на то што се знало ко су њени фаворити, и у чијем интересу ради. Није ни званична Србија тада била тако отворено умијешана у унутрашње ствари Црне Горе“, изјавио је Ђукановић и додао да Српска православна црква наводно деценијама ради против Црне Горе. 

Изјаве Ђукановића један од лидера црногорске опозиције Андрија Мандић оценио је као „говор пун мржње против свог народа“. 

Мандић је рекао да Ђукановић тридесет година гради своју политику на дискриминацији и несугласицама, против помирења, хармоније и људскоог разумевања. 

Лидер Демократског фронта каже да председник Црне Горе не поштује народ који треба да представља и да је једини председник хришћанске државе који игнорише и неконтролисано вређа патријарха Српске православне цркве Иринеја и митрополита Црногорско-приморског Амфилохија.  

„Он мисли да може уплашити православну већину у земљи и православну цркву нељудским понашањем и насиљем према епископима, монасима, свештеницима и верницима и да на тај начин убије веру у људима и одузме црквену имовину“, рекао је Мандић. 

Он додаје да Црна Гора мора ићи путем помирења и прогреса, а интервју Ђукановића је „опроштајно писмо са овом земљом и народом“. 

Фото: EPA-EFE