Ситуација у вези Закона о слободи вероисповести којим се у корист државе легализује одузимање имовине црногорске епархије Српске православне цркве представља напад на канонско православље. То је изјавио председник Одељења за спољне црквене везе Московске патријаршије, Волоколамски митрополит Иларион.

„Ситуацију у вези канонске православне цркве у Црној Гори доживљавамо као директан напад власти на вишевековно наслеђе православља у овој земљи. Ово није само напад на Српску Цркву, већ на канонско православље“, изјавио је митрополит Иларион, а његове речи објављује званични сајт Московске патријаршије. 

Митрополит је 2. августа био гост црногорског програма E-Litija. 

„Дубоко смо уверени да они политичари који посежу на православну цркву раде против народа — они иду против свог народа. О томе сведоче десетине хиљада људи који су донедавно излазили на улице црногорских градова. Ако држава иде против Цркве, она иде и против свог народа. Стога је наша порука црногорским властима врло једноставна: станите, предомислите се, престаните да прогањате цркву као што то чините“, рекао је владика Иларион. 

„Обраћајући се црногорским властима данас, хтео бих да кажем следеће: ако желите подршку народа, немојте ићи против Цркве. Подржите Цркву и тада ће вас људи подржати“, нагласио је владика.

Он је подсетио на недавне догађаје у Украјини, где је бивши председник Петар Порошенко као један од циљева своје предизборне кампање поставио стварање аутокефалне цркве, одвојене од Руске православне цркве, верујући да ће тиме постићи политичку будућност, зарадити други председнички мандат. Порошенко је склопио споразум са Васељенским патријархом Вартоломејем и добио од њега „томос о аутокефалности“ да би легализовао нову црквену структуру створену након раскола, али преварио се, није добио народну подршку и изгубио на изборима, приметио је Иларион. 

Иларион је рекао да се диви храбрости православних Црногораца, који се нису плашили да изађу на улице у знак протеста против дискриминаторског закона.  

„Не плаше се да прикупљају потписе за одбрану својих светиња. Желео бих да се обратим православним верницима Црне Горе и замолим их да и даље чврсто бране канонско православље, да бране светиње и не подлегну обећањима политичких лидера који кажу да имају ‘погрешну’ Цркву и да желе да створе ‘праву’ цркву. Црква може бити само једна – Црква коју је створио Господ Исус Христ. А цркве које стварају расколници и политичари не могу бити праве“, закључио је митрополит Иларион. 

Фото: volgeparhia.ru