Његово Блаженство Митрополит кијевски и целе Украјине Онуфрије упутио је Његовој Светости Патријарху српском Господину Иринеју писмо у којем је изражена подршка Српској Православној Цркви и солидарност с православним верницима Црне Горе у искушењима. У писму се каже следеће:

Његовој Светости Господину ИРИНЕЈУ
Архиепископу пећком, Митрополиту београдско-карловачком, Патријарху српском

Ваша Светости!

С тугом смо примили вест о томе да је у ноћи између 26. и 27. децембра 2019. године Скупштина Црне Горе усвојила дискриминациони закон „О слободи вероисповести или уверења и о правном положају верских заједница“, који је заправо усмерен против епархија Ваше Свете Цркве у Црној Гори.

Жалосна је чињеница да је Парламент Црне Горе игнорисао вољу огромне већине верујућег народа који се залаже против овог закона. Познато је да црногорске власти такође игноришу канонску Цркву своје земље и подржавају расколнике.

Нажалост, сличне ствари су се недавно дешавале и у Украјини где се став расколника који заправо чине мањину у нашој земљи приказиван као глас свег украјинског верујућег народа и где је игнорисан глас канонске Украјинске Православне Цркве која обједињује милионе верника.

Данас сва пуноћа Украјинске Православне Цркве – епископи, клир и мирјани, дубоко саосећају с Вашом Светом Црквом и православним народом Црне Горе. Јер и наша Црква је у току последње године преживела догађаје који су познати целом православном свету и који умногоме личе на оно што сад почиње да се дешава у Црној Гори. Наши храмови су запоседани, верници су били претучени, уведени су дискриминациони закони против наше Украјинске Православне Цркве и много тога другог.

Несумњиво је да оно што се данас дешава у црквном животу Црне Горе представља последицу антиканонских и волунтаристичких поступака Цариградске патријаршије у Украјини, које је подржала сада већ бивша доминантна политичка власт наше земље. Очигледно је да на сличан начин и по истом сценарију државна власт Црне Горе, вероватно под страним утицајем, покушава да делује у религиозној области своје земље, мешајући се у црквени живот, подржавајући расколнике и дискриминишући канонску Цркву.

Ваша Светости, желео бих да Вас уверим у то да у овом тешком периоду за Вашу Цркву, наша Украјинска Православна Црква саосећа, моли се и налази се поред Вас и свих верника које обједињује Ваша Света Црква. Јер, по речима светог апостола Павла: „Ако страда један уд, с њим страдају сви удови; а ако ли се један уд прославља, с њим се радују сви удови“ (1 Кор. 12, 26). Искрено изражавам своју смерну молитвену подршку и братску солидарност са свим јерарсима, клиром и верницима Црне Горе, посебно с преосвећеним Епископом диоклијским Методијем који је пострадао од деловања локалне полиције.

Молим се да Свемилостиви Господ дарује нашој браћи и сестрама – православним хришћанима у Црној Гори, мир, спокој и могућност да се неометано моле у својим храмовима, као и да уразуми и умири срца оних који устају против Његове Свете Цркве.

С љубављу у Господу,

ОНУФРИЈЕ
Митрополит кијески и целе Украјине
Поглавар Украјинске Православне Цркве

Са руског Марина Тодић

Извор: pravoslavie.ru