Шеф Одељења за спољне црквене односе Московске патријаршије, митрополит Волоколамски рекао је у емисији програма „Црква и свет“ на каналу Россия 24 да „председника Црне Горе, Мила Ђукановића очекује тужна судбина коју је доживео Петар Порошенко“.

 „То морамо разумети и јасно изјавити: председник Црне Горе Ђукановић је кренуо против сопственог народа. Чињеница да се отворено противи Цркви, да покушава да створи нову цркву указује на то да он не разуме, прво, суштину Цркве, и друго, да не разуме свој народ“, рекао је митрополит Иларион.

 Руски свештеник је приметио да Српска православна црква у Црној Гори није нека страна организација, већ Црква православног народа Црне Горе, и покушавајући да створи своју цркву, Ђукановић понавља грешку Порошенка.

 „Ако господин Ђукановић, који је, колико ја знам, некрст и неверник, покушава да створи своју цркву, онда је то велика грешка. Порошенко, бивши председник Украјине, већ је направио такву грешку: покушао је да искористи насталу ситуацију, да искористи цркву као карту у игри за постизање поена у предизборној кампањи. Као што знамо, ова авантура га је довела до срамног пораза на изборима. Сигуран сам да ће се господин Ђукановић суочити са истом тужном судбином ако не промени свој став“, рекао је владика Иларион.

 Митрополит Волоколамски је позвао председника Црне Горе да престане да прогања црногорске епархије Српске православне цркве и да обрати пажњу на масе људи које се окупљају широм земље да заштите светиње и свештенике.

Фото: volgeparhia.ru