У Министарству спољних послова Русије уверени су да је непоходно стриктно поштовати законска права канонских православних цркава. 

Напад на имовину Српске православне цркве у Црној Гори и раздор међу верницима може да изазове озбиљне проблеме, поред осталог и на међународном нивоу, стоји у коментару МСП-а Русије објављеном у понедељак поводом црногорског Закона о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница. 

„Ситуација која је настала у вези са усвајањем од стране Скупштине Црне Горе Закона о слободи вероисповести изазива озбиљну забринутост“, кажу у руском министарству. 

У МСП-у су истакли да нови закон даје црногорским властима могућност да одузму Српској православној цркви преко 650 верских објеката који се налазе у земљи, „са изгледом њиховог преласка у сизматички непризнату Црногорску православну цркву. У суштини, овде се ради о јачању административног притиска на СПЦ како би је у потпуности избацили из Црне Горе“, додају у руском министарству.

„Уверени смо да је потребно стриктно поштовати законска права канонских православних цркава“, наставила је дипломатска служба. „Занемаривање њихових мишљења, посезање на историјске реалије, покушаји узурпирања имовине, вештачко стварање услова за раздвајање верника може изазвати велике проблеме. Закон који је усвојио црногорски парламенту и потписао га председник државе Мило Ђукановић не само посеже на интересе Црногорско-Приморске митрополије СПЦ, већ ову тему преноси на међународни ниво. Јединство и солидарност у православном свету, очување вековних темеља јесу кључ за норамалан развој друштва.“

У МСП-у су такође скренули пажњу на атмосферу у којој је усвојен нови закон. Током гласања до немира је дошло у самом парламенту након чега је 17 посланика опозиционог Демократског фронта приведено. Након тога, у разним градовима земље одржани су масовни протести у којима су учествовале верске и јавне личности.

Закон о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница усвојила је Скупштина Црне Горе у ноћи 27. децембра. Закон су подржала 45 посланика од 45 присутних. Нико није гласао против пошто је документ усвојен након привођења свих посланике из опозиције. Масовни протести против усвајања закона одржани су у више градова, а Српска православна црква изјавила је да закон има за циљ отуђење њене имовине у Црној Гори.

Фото: srb.news-front.info