НАТО је озбиљно забринут због бројних вести о помоћи Русије и Кине земљама које је погодила епидемија и војни блок сматра да су многе од ових вести „лажне“ те нуди земљама чланицама помоћ у „чишћењу“ њихових медијских простора. Алијанса ће такву „помоћ“ пружити и Северној Македонији, која се у марту учланила у ову организацију, рекла је Кеј Бејли Хачинсон, амбасадорка САД у НАТО-у, преноси портал Balkaninsight. 

„НАТО очекује додатне информације из Скопља да бисмо затим организовали борбу против лажних вести у Северној Македонији. Та група ће локалним медијима у Северној Македонији објаснити како да обуздају руске дезинформације“, каже Хачинсонова. Она је додала да је Северна Македонија пуна неистинитих вести о корона вирусу и да је држави за то потребна помоћ НАТО-а.

Амбасадорка је скренула пажњу и на лажне вести из Кине. 

„Постоје лажне информације да они (Русија и Кина) шаљу хуманитарну помоћ. Постоје лажни подаци да је вирус дошао из Европе или САД. То су неистине и ми покушавамо да одговоримо чињеницама“, рекла је Хачинсонова на конференцији за новинаре. 

Северна Македонија је постала члан војног блока у марту ове године. Хачинсонова каже да је држава на мети руских дезинформација од тренутка када је поднела захтев за чланство, а под ударом је и данас.  

Подсећамо да је Русија пружила помоћ у борби против корона вируса многим земљама света, па и балканским државама (Србији, БиХ, Словенији). 

Фото: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI