Руски дом у Београду је 24. марта, на 22. годишњицу почетка НАТО бомбардовања СР Југославије, одао почаст жртвама ове агресије. У знак солидарности руска застава на фасади Дома је спуштена на пола копља.

Оценити у пуној мери размере штете коју су претрпели становници земље није могуће ни данас. НАТО блок је током напада користио осиромашени уранијум: становници Србије и читавог региона још увек осећају последице тог бомбаровања.

„У НАТО агресији убијено је преко 2.600 становника СР Југославије и причињена штета држави од више милијарди долара“, рекао је амбасадор Србије у Русији Мирослав Лазански, који је из Москве учествовао у видео-конференцији „НАТО агресија: Лекције југословенске трагедије“.

Његов руски колега Александар Боцан-Харченко, такође учесник ове конференције, истакао је да шанса да се докаже историјска правда и да се кривци казне постоји све док Србија чува сећање на ове догађаје.
„Чување сећања на трагичне догађаје из времена НАТО бомбардовања СР Југославије важно је због осуде те агресије и схватања суштине те варварске акције Алијансе супротне међународном праву. Важно је и због историје, разумевања актуелних догађаја и одређивања исправне линије заштите међународног правног поретка“, рекао је Боцан-Харченко истичући да је СР Југославији причињена велика неправда пред очима међународне заједнице и без санкција УН.

Кључни догађај конференције било је представљање књиге „НАТО пред судом историје“ познатог српског адвоката Горана Петронијевића, који је у Хагу бранио првог председника Републике Српске Радована Караџића.

„Не сматрам да сам аутор ове књиге, био сам само сведок и учесник догађаја који су у њој изложени. У њој је пресуда тадашњем генералном секретару НАТО-а Хавијеру Солани и генералу Веслију Кларку, као и министрим спољних послова и одбране четири земље алијансе, Француске, Немачке, Сједињених Држава и Велике Британије, коју је донео Окружни суд у Београду. На пресуди је радило педесет мојих колега из целе Југославије. За 78 дана бомбардовања почињено је више ратних злочина него у било ком другом рату. Ова књига — дневник тих 78 дана — садржи детаљан опис свих разарања и убистава“, рекао је српски адвокат, скрећући пажњу на злоупотребу међународног права од стране НАТО-а, што је већ 22 године уобичајена пракса алијансе.

Наведену пресуду руководству НАТО-а коментарисао је Лубомир Вучковић, који је 2000-их био судија Врховног суда у Србији.
„Хавијер Солана је требао да посети Београд па су власти од нас захтевале да поништимо ову пресуду, у супротном би Солана био ухапшен и осуђен на 20 година затвора. Пресуда је под претњама проглашена незаконитом. Са правне тачке гледишта, она и даље остаје на снази, јер је поништена уз кршење правне процедуре. Али и међународно право је престало да постоји пре 22 године“, рекао је Вучковић.

Директор Руског дома Јевгениј Баранов, који је донедавно радио као дописник руског Првог канала, такође је скренуо пажњу на чињеницу да су починиоци трагедије остали некажњени. У Русији и Србији он је надалеко познат као аутор репортажа и филмова о трагичним догађајима у СР Југославији.

„Злочини већ годинама остају некажњени. Упечатљив пример је јучерашњи састанак у Бриселу, на којем је генерални секретар НАТО-а рекао да алијанса јача своју позицију и интензивира сарадњу са партнерима. После 22 године чујемо исту реторику као и пре почетка бомбардовања“, приметио је Јевгениј Баранов.

Генерал Војске Југославије Божидар Делић сматра да НАТО није случајно организовао састанак уочи годишњице бомбардовања.
„Ово је увреда за нас. Сећам се Васкрса 1999. године, када су нам натовци писали честитке на бомбама. Нацисти су исто чинили током Другог светског рата. Данас се њихово дело наставља! Однос наших и НАТО снага је био један према бесконачност, али спречили смо их да остваре план бацања Србије на колена за 5 дана. Нису успели ни после 78 дана. Непријатељска нога није крочила на нашу земљу. После Србије на ред су дошле и друге државе, али данас имамо Русију која је у војно-техничким питањима понекад испред НАТО-а. Све наше очи упрте су у Русију. Само је она у стању да заштити међународни поредак“, рекао је генерал Делић.

У видео-конференцији је учествовао и италијански адвокат Анђело Тартаља који доказује да постоји узрочно-последична веза између догађаја из 1999. и обољења од канцера. Он је заступао 185 италијанских војника НАТО мисије који су затим оболели од рака и добио је све парнице. А у Италији има 8.000 таквих случајева, тврди Тартаља.

„Спремни смо за сарадњу са Србима и можемо да поделимо своје искуство у превазилажењу судских препрека. Али то је дуг процес правне борбе“, рекао је италијански адвокат.

Србија такође има адвоката који је поднео тужбу против земаља чланица НАТО-а због употребе осиромашеног уранијума током бомбардовања бивше Југославије, што је утицало на тешке облике канцера код цивила и војника који су у том периоду боравили на територији Косова. Адвокат из Ниша Срђан Алексић сматра да је НАТО обавезан да плати одштету сваком војнику који се борио на Космету а касније оболео од рака.

„Можемо тражити одштету. Пресуда о којој су говорили колеге Петронијевић и Вучковић садржи детаљан опис сваког злочина почињеног током бомбардовања. То ће бити основа за нашу даљу борбу. Удружили смо снаге са нашим италијанским колегом“, рекао је Срђан Алексић.

Сам адвокат је, иначе, рођен у месту које је бомбардовано муницијом са осиромашеним уранијумом. „Моја је мајка преминула од рака и ја морам довести до краја овај процес“, рекао је Алексић.