Стални представник Руске Федерације у Савету безбедности УН је током видео конференције о ситуацији у БиХ истакао да високи представник Валентин Инцко настоји да пребаци сву одговорност за неуспех процеса међуетничког помирења у БиХ искључиво на Србе и Хрвате.

„Очигледна је упорна тежња високог представника да сву одговорност за неуспешан процес међуетничког помирења пренесе на Србе и Хрвате у БиХ. Они се без основа називају ‘рушиоцима’ Дејтона. Високи представник жели да заплаши међународну заједницу могућим распадом БиХ, при томе, потпуно игноришући реалну ситуацију у земљи“, истакао је руски дипломата.

Небензја је рекао да неки бошњачки политичари желе да прекроје Дејтонски споразум ради централизације и унитаризације државе.

„Овај процес подржавају и неке међународне снаге. Ниједан политички став ван БиХ не може бити основа за разбијање система равнотеже етничких интереса у БиХ, формираног мировним споразумом. Било какве промене у тренутном поретку могуће су само као резултат споразума три народа и два ентитета без икаквог спољног мешања“, цитира руског дипломату лист „Росијскаја газета“.

Стални амбасадор Руске Федерације у УН скренуо је пажњу да је сазрело време за ревизију услова и критеријума затварања Канцеларије високог представника у БиХ и предложио да се о томе размене мишљења током седнице Управног одбора Савета за спровођење мира 1. и 2. децембра.