Након што је портал „Балканист“ објавио чланак о цркви брвнари Светог Ђорђа у селу Миличиница, редакција је добила допис од представника руско-српског културно-информативног центра „Орлови“ из Санкт Петербурга. Ова организација намерава да помогне у уређењу старе цркве брвнаре.

„Обратио нам се Александар Гриценко из Санкт Петербурга, рекавши да жели да поклони некој српској цркви своју изрезбарену икону Светог Ђорђа Победоносца. Пошто смо прочитали ваш чланак, одлучили смо да ову икону треба предати цркви у Миличиници, пошто је Свети Ђорђе заштитник те цркве, а и старешина цркве жели да је украси управо изрезбареним иконама. Можемо рећи да су срећне околности помогле да се ова црква улепша“, рекао је Александар Лисов, шеф руско-српског културно-информативног центра „Орлови“.

Ова организација се већ дуги низ година бави подршком духовних веза Русија и Србије и помаже манастирима Косова и Метохије. 

„Српска православна црква је претрпела тежак губитак: преминуо је патријарх српски Иринеј, са којим смо се више пута састајали у Србији. Да бисмо подржали нашу браћу у вери у овим жалосним данима, одлучили смо да у цркву Светог Ђорђа у Миличиници донесемо још једну изрезбарену икону — Светог Александра Невског, чију 800. годишњицу обележавамо догодине.

„Ово је тачна копија иконе коју смо поклонили патријарху Иринеју. Ових дана предаћемо ове иконе оцу Артемију, старешини две цркве у Санкт Петербургу — Светог Серафима Вирицког и Светог Петра, Митрополита Московског. Он ће их освештати и чувати до нашег путовања у Србију које планирамо догодине“, рекао је Александар Лисов.

Фото: “Орлови”