Министарство спољних послова Украјине се огласило због постављања симбола Крима на руском штанду на Сајму туризма у Београду и изразило дубоку забринутост амбасадору Србије Аци Јовановићу, саопштила је прес-служба украјинског МСП-а.

„У Министарство спољних послова Украјине 24. фебруара позван је амбасадор Србије у Украјини Аца Јовановић, где му је изражена забринутост због представљања на руском штанду, у оквиру Сајма туризма у Београду, назива и симбола такозване ‘Републике Крим'», наводи се у саопштењу.

Српском амбасадору је предат захтев да се такве ствари више не понове.
„Амбасадор Србије је признао чињеницу и потврдио да се ништа не мења у подршци територијалној целовотости и државном суверенитету Украјине од стране Србије“, информисали су у украјинском спољнополитичком ресору.

Заменица председника Комитета Државне думе Руске Федерације за међународне послове Наталија Поклонска је за портал „Балканист“ коментарисала овај догађај.
 
„Пажња свим амбасадорима страних држава у Кијеву! МСП Украјине је смислио нову разоноду: ви говорите о Криму или показујете фотографију полуострва  и моментално доспевате у здање Министарства спољних послова Украјине“, изјавила је она.

„МСП-у Украјине желим што скорију замену амбасадора у Београду. Престаните да се бавите глупостима! Сви су већ схватили да немате друга посла. Он узима огромну плату а седи беспослен, игра се шпијунских игара“, критиковала је Наталија Поклонска методе рада украјинског амбасадора у Србији Олександра Олександровича којег су српске власти пре неколико година упозориле да ће га протерати из земље због неприхватљиве реторике и „узалудних покушаја да поквари односе између Србије и Русије“.

42. међународни Сајам туризма у Београду одржан је од 20. до 23. фебруара. На руском штанду биле су представљене републике Крим, Коми и Бурјатија, као и Тјумењска, Калушка, Рјазањска, Тверска и Тулска област.

Фото: instagram nv_poklonskaya