На крњем сабору православних великодостојника у Аману јерарси су позвали црногорско руководство да поштује основна имовинска права, укључујући имовину Српске православне цркве, наводи се у саопштењу за јавност.

Забринутост поводом опасних процеса који су започели на канонској територији Српске патријаршије у Црној Гори и Северној Македонији изразио је патријарх Московски и све Русије Кирил.

Он је посебно скренуо пажњу на покушаје оспоравања канонских граница аутокефалних цркава, преиспитивање и опозивање једном усвојених докумената од историјског значаја који дефинишу ове границе.

Подсећамо да према црногорском Закону о слободи вероисповести и правном положају верских заједница, цркве, манастири и друге верске грађевине саграђене пре 1920. године могу постати државна својина. Основу за то нашли су у законима и актима који су били на снази за време Кнежевине и Краљевине Црне Горе, а према којима је држава била обавезна да финансијски подржи ове објекте.

Поводом ситуације у Северној Македонији учесници састанка се слажу да ово питање треба решити у оквиру дијалога унутар Српске Цркве и уз подршку свих православних цркава и верника. 

Православни великодостојници су одлучили да питање од значаја за све православне цркве у шта спада и давање аутокефалности овој или оној цркви мора да се решава у дијалогу и јединству свих православих цркава. 

Ову тезу је најбоље изразио у свом говору патријарх Кирил. „Тврдње првог међу једнакима да има право да прихвата жалбе било које цркве и претња да ће се ови апели користити као инструмент за мешање у унутрашњи живот других цркава мора озбиљно да се размотри и преиспита“, рекао је руски патријарх.

На скупу у Аману учествовали су представници домаћина – Јерусалимске патријаршије, Руске, Српске, Румунске православне цркве као и Цркве чешких земаља и Словачке. Делегације Јерусалимске патријаршије, Руске и Српске цркве предводили су њихови поглавари, Теофил Трећи, Кирил и Иринеј. 

Фото: foto.patriarchia.ru