Председник Одбора Државне думе за развој цивилног друштва, питања јавних и верских удружења, председник Интерпарламентарне скупштине православља (I.A.O.) Сергеј Гаврилов осудио је хапшење седморице свештеника заједно са владиком будимљанско-никшићким Јоаникијем у Црној Гори.
 
„На жалост, бескрупулозне антришћанске снаге могу да искористе борбу против корона вируса да би реализовале своје политичке циљеве. Живописан пример тога јесте хапшење свештеника на православни празник. Кораци које предузима ова власт иду у раскорак са историјски тесним везама између наших држава.
 
Црна Гора се увек борила за своју независност, а помоћ Русије је за њу била кључни фактор. Заједно смо се борили против фашизма и искрено смо захвални хиљадама Црногораца који су се борили у партизанским одредима.
 
Сада је искрсло питање о очувању јединства Црне Горе и њеног народа. Они који данас прогоне православне хришћане нису носиоци нових идеала, већ рушитељи постојећег модела и кажу за себе да су милитантни атеисти. Они подржавају стварање вештачке цркве на антиправославној основи — локалну верзију Десног сектора“, рекао је Сергеј Гаврилов.
 
Парламентарац је уверен да „прави хришћани не могу бити учесници политичког процеса стварања вештачке цркве“.
 
„Не ради се само о отвореном гажењу права верника, о уништавању традиционалних основа друштва, о удаљавању младе генерације од духовних и културних корена, већ и о грубом кршењу међународних обавеза Црне Горе. Ове обавезе се првенствено односе на заштиту људских права“, рекао је посланик.
 
Парламентарац је подсетио да су чланови I.A.O. већ усвојили изјаву у вези са усвајањем закона у Црној Гори, који се сада користи за одузимање цркава и црквене имовине. Према Сергеју Гаврилову, многи православни посланици Црне Горе, који су патриоти своје земље и који улажу значајне напоре за јачање демократије и економије земље, налазе се под притиском актуелног режима.
 
„Надамо се да ће ова пракса бити прекинута. Потребно је зауставити репресивне механизме безбедносних структура за борбу против верника, као и употребу закона који крши људска права, укључујући слободу савести и вероисповести.

Агресиван став црногорских власти, које очигледно није у интересу јединства државе, може се објаснити мешањем спољних снага.
 
Не можемо дозволити да се догађаји развијају на репресиван начин“, рекао је Сергеј Гаврилов.

Фото: duma.gov.ru