Антон Фризен, посланик Бундестага и представник Алтернативе за Немачку, који се више пута залагао за укидање антируских санкција, рекао је за портал „Балканист“ како Србија може да реши косовски проблем. 

„У последње време пажња Бундестага је усмерена на Балкан, па и на Косово. Земље балканског региона су укључене у процес евроинтеграције, а то је повезано са решавањем проблема између Београда и Приштине. Тренутно се воде оштре дискусије о начину решавања овог проблема. Алтернатива за Немачку је више пута критиковала став канцеларке Ангеле Меркел по питању Косова, јер тај став није помогао у стабилизацији ситуације на Косову. То чак и влада признаје, која и даље инсистира да Немачка учествује у КФОР-у. Ми мислимо да је то нелогично, а курс ‘нека све иде својим путем’ неће довести до стабилизације“, каже Антон Фризен.

Немачки посланик је позитивно оценио приступ председника Србије решавању косовског питања, као и његову спремност за дијалог са Приштином уз посредовање европских и западних снага.

„Став Александра Вучића је прагматичан. Разграничење којим ће северни део Косова где живе Срби припасти Србији у замену за јужне српске области на граници са Косовом, по мом мишљењу, јесте максимум који Београд данас може да постигне. Разграничење је реалистичан сценарио, који може довести до стабилизације ситуације у региону“,каже Антон Фризен. Истовремено, он види потребу да  у преговорима учествује Русија као кључни фактор у Савету безбедности УН-а.

„Косовска страна Русију доживљава као савезника Београда — односно не као објективног посредника. Наравно да Русија као чланица Савета безбедности може и треба да учествује у решавању косовског питања. Поред тога, Србија је важна за Русију због ширења свог утицаја на Балкану. Русија и Србија су културно и духовно повезане земље. Због тога је важно да Запад преноси свој став преко Русије као суперсиле православне цивилизације“, уверен је посланик Бундестага.

По његовом мишљењу, самопроглашена република Косово сада представља један велики проблем за Европу. Приштинско руководство, то су команданти гериле која се борила против Срба. Они нису у стању да обезбеде нормалан живот својим грађанима, који бежећи од сиромаштва врше најезду на Европу. Зато је постизање споразума са Приштином шанса да Београд да Србима са севера Косова прилику да живе у правној држави.

Антон Фризен истиче да већина терориста који изводе нападе у Европи долази са Косова. 

„Од Косова је сиромашнија само Молдавија. На Косову цвета организовани криминал, трговина дрогом, органима, људима… Косовски Албанци у Немачкој доминирају у структурама организованог криминала. Косово неће постати део европске заједнице“, констатује Антон Фризен.