Сједињене Државе покушавају да раздвоје православни свети униште интегритет духовног простора на Балкану, што ће, наравно, изазвати велике потресе у региону, изјавила је данас званична представница руског министарства спољнихпослова Марија Захарова, преноси ТАСС. 

„Стејт департмент је 19. маја, како су они нагласили, истакао важност поштовања људских права у религиознојсфери и подржао оштре акције црногорских власти [у погледу Српске православне цркве]. Тешко је схватити како се ове ствари комбинују. Такве изјаве, са наше тачке гледишта, указују на то да се верска тематика у Вашингтону разматра искључиво кроз призму геополитике“, рекла је Захарова. „Сведоци смо отвореног покушаја да се подели православни свет, да се уништи интегритет духовног простора на Балкану.“

„Уверени смо да сва питања треба решаватиконструктивним дијалогом, у складу са стандардима,правилима и нормама утврђеним у међународним документима, поштујући законска права канонске цркве и верника“, рекла је Захарова. „Занемаривање мишљењаљуди, као и вештачко раздвајање верника, а посебно прљаво мешање у унутрашње послове државе могу изазвати велике проблеме и чак потресе који ће обухватити читав регион“.

Представница МСП-а Русије је нагласила да пораст тензија у Црној Гори изазива озбиљну забринутост Москве. 

Раније је портал „Балканист“ пренео да је срединомновембра 2019. године Црну Гору посетио америчкиамбасадор за верске слободе Сем Браунбек. После посетеовог утицајног америчког званичника спорни закон о слободи вероисповести експресно се уврштава у дневни редСкупштине Црне Горе и усваја у глуво доба ноћи узасистенцију полиције, која у згради парламента хапсиопозиционе посланике. Подсећамо да са овим законом власти Црне Горе могу легално да одузму имовину Српске православне цркве.