Пошто је Русија прва у свету регистровала вакцину од корона вируса, са Запада је кренула лавина критике. „Вирус“ антируске кампање се проширио и на српску опозицију. 

Бивша посланица Скупштине Србије, потпредседница Народне партије, психијатар Санда Рашковић-Ивић је изјавила: „Није ми позната вакцина после које млади и здрави добију температуру 38°C (Путинова ћерка јесте, по његовим речима). Шта ће бити са старијима и болеснима? Ова вакцина ми делује као на брзину склепани полуфабрикат. Боље да сачекамо сигурнију“, написала је Санда Рашковић-Ивић на свом Твитер профилу. 

Читаоци се са њом не слажу. 

„Температура после вакцине и није ретка појава“, каже један читалац дипломираном психијатру.

Председник Србије Александар Вучић је убрзо после вести да је регистрована руска вакцина изјавио да је спреман да је први у Србији прими. 

„Први ћу примити вакцину када српски стучњаци кажу да је добра. Срећан сам што су Руси произвели вакцину коју смо очекивали до новембра. Само наши стручњаци треба да нам потврде да је безбедна и поуздана. Важно је да се вакцина појави што пре да бисмо спасили нашу економију“, рекао је он. 

Проналазак руске вакцине је од историјског значаја за човечанство, оценио је српски министар за рад, запошљавање и социјална питања Зоран Ђорђевић.  

„Лично сам се обрадовао када сам чуо вест да је регистрована вакцина у Русији. То је важна вест за човечанство и за Србију, јер је председник Вучић обећао да ће Србија међу првима добити вакцину. Проналазак руске вакцине је од историјског значаја за човечанство. Надам се да ће наши стручњаци ускоро моћи да је оцене и да ће после свих провера и тестова бити доступна нашим грађанима“, рекао је Ђорђевић. 

Руски научник рођен у Загребу, стручњак у области молекуларне медицине МГМУ „Сеченов“ Сергеј Бољевић је уверен да је разлог западне критике у губитку финансијске користи на светском фармацеутском тржишту. 

„То је пре свега питање престижа. Сада цео свет говори о томе да је Русија прва направила вакцину од корона вируса. Друго, то је опасан ударац по светске фармацеутске компаније које су планирале да зараде огроман новац својим вакцинама. Ако сада више од 20 земаља света изражава спремност да купи руску вакцину, значи да западне компаније неће моћи да зараде на том тржишту“, говори Сергеј Бољевић. 

Он је спреман да у октобру прими ову вакцину. 

„Ја сам лекар, предајем студентима и спреман сам да докажем на себи ефикасност и безбедност нове вакцине. Русија је показала да наши научници раде на највишем светском нивоу и да су лидери у многим областима. Када је свет обухватила паника они су направили план како да искористе своја знања и направе вакцину пре свих“, објаснио је професор Бољевић.