Дан после интервјуа Мила Ђукановића у којем је критиковао грађане који излазе на протесте против Закона о слободи вероисповести, сазнало се да полиција више неће одговарати за безбедност учесника литија широм Црне Горе. 

„Ценећи околности и актуелна дешавања, полиција је донела одлуку да у наредном периоду неће обезбеђивати литије, а сву одговорност за евентуалне инциденте и нарушавање реда и мира на улицама у градовима наше државе сносиће организатори”, пише у саопштењу Управе полиције. 

Управа полиције је оценила да је полиција „показала висок праг толеранције“ и те скупове третирала као спонтана јавна окупљања, „улажући пуне капацитете на чувању стабилног реда и мира“.

„Морамо бити свесни да остваривање нечијег права, у овом случају учесника литија на улицама широм Црне Горе, што је несумњиво демократско право, не треба да угрожава права других грађана који у њима не учествују“, нагласила је полиција.

fakti.org

У саопштењу се наводи да је због прекида у саобраћају кретање потпуно онемогућено на одређеним релацијама, чиме се доводи у питање и нормално функционисање градских и медицинских служби и живот грађана, „из чега може да проистекне и нарушавање јавног реда“.

Полиција указује да „криминогене структуре могу искористити“ заузетост полиције, будући да је „значајан део полицијских капацитета био ангажован на обезбеђивању литија“.

„Приметно је да велики број грађана своје демократско право исказује на миран начин, али исто тако чињеница је да литијама присуствују и безбедносно интересантна лица, лица од раније позната полицији по изазивању инцидената, појединци и групе грађана под дејством алкохола“, пише у саопштењу.

Ову изјаву Управе полиције Црне Горе је у ексклузивном интервјуу за портал „Балканист“ коментарисао лидер опозиционе коалиције „Демократски фронт“ Андрија Мандић, којег је председник Мило Ђукановић оптужио да користи народне протест за припремање државног удара. 

„Мислим да ту постоје три веома важне линије о којима је водио рачуна Ђукановић, односно зашто је донета таква одлука. Ту одлуку није донео неко из полиције него лично Мило Ђукановић. Прва је да Мило Ђукановић не верује више полицији која се налази на терену. Он може да верује директору полиције и функционерима на врху полицијске пирамиде али обичном полицајцу, оном који регулише саобраћај, који је у додиру са нашим свештенством, монаштвом, са нашим епископима, полицајцу чија је породица у литији Ђукановић више не верује. Просто је желео да раздвоји полицију од народа јер се показало да и полиција жели да буде део тог народа“, објашњава Андрија Мандић.  

atvbl.com

На једном од недавних протеста учествовало је преко 200 хиљада верника, што је скоро 40% становништва земље. Литије се одржавају у целој земљи а такав израз народног јединства Мандић је упоредио са покретом „Бесмртни пук“ који такође уједињава људе у целом свету ради правичности, сећања на хероје и жртве рата и виших циљева.

„Литије у Црној Гори су нешто попут ‘Бесмртног пука’ у  Русији. Руси носе своје претке а Срби у Црној Гори носе иконе крсних слава, фотографије и слике светиња које бране“, каже Андрија Мандић.  

Лидер „Демократског фронта“ такође упозорава на могуће провокације од стране режима „последњег европског диктатора“. 

„Други разлог зашто полиција неће обезбеђивати литије јесте да Ђукановић жели да овако заплаши један број људи који ће мислити да ће на литијама одмах доћи до неких инцидената па можда због тога неће изаћи у шетњу. А трећи разлог је што је могуће да он стварно планира да направи неки инцидент па да онда оптужи цркву да није могла да контролише скупове које организује и молебане које врши“, каже Андрија Мандић. 

Подсећамо да је у ТВ интервјуу који је дао пре два дана Мило Ђукановић изјавио да Српска православна црква сноси одговорност за народне протесте. 

Андрија Мандић поручује верницима у Црној Гори да се не предају. 

„Знаћемо већ у четвртак и у недељу шта је био главни разлог да полиција наводно не жели више да ради посао за који је плаћена, а платио је народ који шета по улицама црногорских градова и учествује у верским обредима. Оно што је важно и што ја желим да поручим свим људима па и путем вашег медија, јесте да је сад најбитније да у четвртак и недељу сви људи који су излазили па и људи који до сада нису били на литијама изађу и да подрже нашу цркву и наше светиње“, поручио је Андрија Мандић. 

Вечерас, 6. фебруара у Подгорици служиће се молебан Пресветој Богородици који почиње у 18 часова у Саборном храму Христовог Васкрсења а затим ће молитвена литија кренути од Саборног храма и кретаће се улицама Подгорице и назад до храма.