Директорка ОШ „Југославија“ у Бару покренула је дисциплински поступак против учитељице Раде Вишњић, која је ученицима на часу задала да цртају стару црногорску (или савремену српску) заставу.

Поводом дисциплинског поступа изјаснила се директорка школе Биљана Вукмановић:

„Наша школа није место на којем ће се демонстрирати отворено или прикривено политичко деловање, већ пријатно и безбедно место за све ђаке“, рекла је Вукмановићева.

Она је такође истакла да су сви запослени у школи обавезни да професионално раде свој посао у интересу ученика и у складу са законским одредбама, подзаконским актима и предметним планом и програмом. Поред тога, учитељи „су дужни да заштите децу од сваког облика недозвољених и непримерених појединачних утицаја“, рекла је директорка школе.

Јавност је, напротив, стала на страну учитељице Раде Вишњић. „Учитељице, не брините за казну. Ви држите час етике васцјелом народу“, коментарисао је инцидент председник опозицоне партије „Права Црна Гора“ Марко Милачић.

Подсећамо да је тробојка, стара црногорска и савремена српска застава, постала симбол народног протеста против кршења права српског становништва у Црној Гори и Закона о слободи вероисповести који треба да легализује секуларизацију имовине Српске православне цркве. У суботу је црногорска полиција бацила сузавац и шок-бомбе на групу младића који нису дозвољавали комуналној полицији да префарба тробојку насликану на зиду у подгоричкој четврти Златица.