Петар Иванцов, шеф дипломатске мисије Руске Федерације у Босни и Херцеговини, коментарисао је за лист „Росијска газета“ рад високог представништва у земљи од 1995. године — у ствари читав систем страних посматрача који контролишу све унутрашње политичке процесе у БиХ.

„Нисам одушевљен унутрашњом политичком ситуацијом у држави. Унутрашњи дијалог се само погоршава. Најгоре је то што се и даље квари међусобно поверење и разумевање између народа Босне и Херцеговине. Није свима удобно, осећа се притисак партнера који желе да промене основне принципе савремене Босне и Херцеговине у корист централизације државе. Сматрам да је то опасно по будућност ове мултинационалне земље и по једнака права народа у њој“, рекао је руски дипломата, који је шест година на челу Амбасаде Русије у Босни и Херцеговини.

Петар Иванцов сматра да је превазилажење кризе могуће ако сва три народа без спољног притиска нађу начин да се договоре. 

„Уверен сам да је будућност Босне и Херцеговине у реализацији Дејтонског мировног споразума, у оном облику у ком је потписан 1995. У њему су предвиђени сви потребни механизми за равнотежу интереса свих народа Босне и Херцеговине и њена два ентитета, и само се треба придржавати тога. Некоме се такав систем може учинити гломазним и неефикасним, али он је потпуно функционалан, а за овдашње прилике је крајње незамењив. Један од руководилаца бивше СФРЈ је једном рекао да ако је Југославија заиста потребна, онда мора бити потребна свима. Сматрам да се ова теза односи и на БиХ. Ситуација ће се променити набоље онда када буду створени услови да се сви народи осећају у својој земљи као код куће, уместо што су подвргнути константном пресингу само због тога што имају своје мишљење о било ком важном питању. Равноправност, међусобно поштовање, дијалог, компромис и консензус – то су лекови за дуготрајну политичку кризу у држави. Русија то стално свима понавља и саветује“, говори Петар Иванцов. 

Навршава се 25 година од потписивања Дејтонског споразума, а последњих година у земљи се све више чује мишљење о такозваном Дејтону 2. Руски амбасадор у БиХ сматра да то није потребно. 

„Дејтон 2 је промена устава Босне и Херцеговине, који јесте део мировног споразума. Постоји мишљења да је Дејтон зауставио рат, али је створио нефункционални државни систем, а основни закон се мора променити да би се осигурала ефикасност власти. Штавише, различите стране наводе различите аргументе, понекад и себи противрече. Треба поћи од тога шта је данас изводљиво и шта је практично. Мора се признати да у овој фази није могуће променити устав Босне и Херцеговине. Предлози ниједне стране неће добити потребну подршку у Парламенту, јер се приступи по кључним питањима не подударају. Основни закон функционише, обезбеђује равнотежу и узима у обзир интересе три народа и два ентитета, и не видим зашто треба мењати овај механизам. Постоји принцип ‘кад нешто ради, немој покушавати да то поправиш’. Можда није савршен, али потпуно је у складу са стварношћу“, објашњава руски дипломата.

Он скреће пажњу на чињеницу да ће промена устава имати неповратне последице.

„Чепркање по уставу Босне и Херцеговине може отворити Пандорину кутију: последице могу бити неконтролисане и опасне. Стога, Дејтон 2 је непотребан. Вероватно треба постепено затварати анексе споразума којих је 12 и регулишу различите практичне аспекте обезбеђења мира у земљи. Ми, на пример, сматрамо да је високи представник у Босни и Херцеговини из анекса 10 одрадио свој мандат. Било би веома симболично, лепо и корисно укинути га уочи 25. годишњице потписивања мировног споразума у децембру ове године и истовремено потврдити статус Босне и Херцеговине као суверене и независне државе, за чију ситуацију сносе одговорност њени народи“, каже Петар Иванцов.  

Руски амбасадор сматра да се независна и суверена Босна и Херцеговина може и треба ослободити спољног протектората, посебно високог представника, страних судија у уставном суду, појединих представника западних заједница, који и даље указују локалним властима како да се понашају и постављају ултиматуме политичким лидерима БиХ. 

„Одавно је то требало учинити. Русија се упорно залаже за ограничавање механизма спољног протектората, затварање канцеларије високог представника и преношење све одговорности на локалне власти. Присуство високог представника овде нема практичног смисла, у земљи је одавно успостављен мир, стабилност, Босна и Херцеговина не представља претњу по мир у региону, одавно је доказала да је одговорна и цењена чланица међународне заједнице, била је изабрана чланица Савета безбедности УН, председавала је Комитету министара Савета Европе. Апсурдно је да држава и даље остаје под надзором високог представника, који се поставља изнад демократски изабраних институција. Ово је очигледан анахронизам. Високог представника критикујемо не само ми, већ и многе унутрашње политичке снаге БиХ, које показују оштро незадовољство начином на који се високи представник понаша и траже његово укидање“, каже амбасадор Руске Федерације у БиХ.

БиХ је довољно зрела земља за самосталан живот без страних „чувара“, додаје он. 

„Мислим да би такав став народа БиХ постао основ за укидање механизма спољног протектората. У супротном, то личи на колонијалну управу. Важно је да су локални народи незадовољни присуством страних судија у локалном уставном суду. Знам да је то предвиђено уставом, који, међутим, даје парламенту право да одлучи другачије. Подсећам да су представници два народа изнели такве предлоге у парламентарној процедури, што је апсолутно легитимно. Надам се да ће парламентарци у отвореној и конструктивној расправи успети да постигну консензус по овом питању како би Босна и Херцеговина потврдила свој суверенитет, независност судског система, зрелост и самосталност у решавању свих унутрашњих питања. Уверен сам да спољни фактор у томе не може помоћи. Штавише, он често игра супротну улогу. Спољно мешање не доприноси успостављању добрих међуетничких односа, већ само компликује задатак правог националног помирења. Више пута смо указивали на недопустивост диктатуре, притиска, претњи и примену једностраних санкција против оних који Западу нису по вољи. Нажалост, током протеклих 25 година многи представници међународне заједнице у БиХ се бестидно мешају у унутрашње послове државе. Они чак сматрају да је то њихово свето право и висока дужност! Један од локалних лидера је једном за овакав стил политике рекао ‘амбасадократија’. Ми смо категорички против таквог приступа, инсистирамо на поштовању легитимних представника свих народа у БиХ и противимо се мешању у унутрашње послове ове суверене државе. Са свима одржавамо добре односе у духу сарадње, а не утицаја“, нагласио је шеф дипломатске мисије Руске Федерације у БиХ.

Фото: Twitter @RusEmbBih