Република Северна Македонија званично је постала 30. чланица НАТО-а. Евроатлантске структуре настоје да коначно реше проблем увлачења Југоисточне Европе у НАТО, укључујући све бивше републике Југославије. 

Да ли је Москва у стању да то не допусти и обезбеди равнотежу снага и интереса на Балкану? На ту тему изјаснили су се професор Дипломатске академије Министарства спољних послова Русије Георгиј Рудов и професорка МГИМО Јелена Пономарјова. 

„Након завршетка ‘македонске операције’ на Балкану, остају две велике празнине — БиХ и Србија“, стоји у чланку експерата објављеном у „Веснику Дипломатске академије руског министарства спољних послова. Русија и свет“. 

„Питање самопроглашене и делимично признате Републике Косово стоји одвојено. Приштина је оријентисана на улазак у алијансу, али то се вероватно неће догодити у догледној будућности. И не само зато што четири земље блока (Грчка, Шпанија, Румунија, Словачка) па и Србија не признају независно Косово. Косовско питање, из различитих разлога кочи будућност атлантске интеграције и Београда и Сарајева, што јесте препрека за стварање пространства НАТО-Југославија.“

Руски научници истичу да је територија бивше Југославије турбулентна зона светске политике, место сукоба култура, религија и борбе великих сила. 

„Са једне стране евроатлантске структуре теже да коначно реше проблем уласка свих држава Југоисточне Европе у НАТО, укључујући све бивше републике Југославије. Алијанса користи разне полуге и технологије, од давања нових имена државама (Македонија) до пројекта размене територија између Србије и самопроглашене Републике Косово. Са друге стране, на територијама које су некада биле под Турцима и даље се спроводи исламизација. Крајем треће декаде 21. века Балкански калифат неће бити претеривање футуролога“, предвиђају руски експерти. 

Паралелно се реализује и сценарио албанизације који је уско повезан са међународним криминалом и трговином наркотицима. С обзиром на директну подршку албанског сепаратизма од стране англосаксонског блока, почев од Првог светског рата, сценарио ће се спроводити уз директну подршку Сједињених Држава, Британије и неких земаља чланица НАТО-а. Сви ови процеси усмерени су на коначно решење „српског питања“ и на брисање руског културног, хуманитарног, економског (пре свега енергетског), војно-техничког и политичког присуства у региону. 

Имајући све то у виду, једини начин да НАТО не прогута Србију и Републику Српску јесте војна неутралност. А ако Русија у томе подржи Србе добиће могућност да обезбеде баланс снага и интереса у овом региону, истичу руски експерти.