Патријарх Руске православне цркве Кирил позвао је црногорске власти да укину дискриминаторски закон о слободи вероисповести који је поделио црногорско друштво, да престану да прогањају Православну цркву и одустану од покушаја да створе неку другу цркву.

„Са болом чујем за догађаје у Црној Гори где се изводи масовни напад на православну цркву. Притисак на вернике непрестано расте. Њихове литије које окупљају хиљаде људи показују да више не могу и не желе да трпе. Непоштовање свештенства и његово јавно понижавање од стране власти постало је норма у држави која је настала захваљујући Цркви, у чијој је историји постојало вековно раздобље када је митрополит био носилац не само црквене, већ и секуларне власти! Хапшења и саслушања постали су уобичајени за црковне великодостојнике, свештенство и вернике. Неки од њих су затварани у ћелије, други морају да напусте земљу по наређењу власти“, каже се у апелу патријарха Кирила.

Он је истакао да секуларне власти немају право да посежу на Цркву и њене светиње, као и да покушавају да створе „сопствену“ цркву.

„Председник секуларне државе не може створити Цркву. Не постоје и не могу постојати оправдања за отимање онога што припада Цркви“, рекао је поглавар Руске православне цркве.

Он је подсетио црногорске власти на тужно искуство Украјине и њеног бившег председника Петра Порошенка, који је иницирао стварање неканонске цркве.

„Горки плодови такве политике могу се видети у Украјини, где покушај ‘уједињења народа’ стварањем нове цркве није успео. Ова авантура је само продубила раскол и донела патњу милионима православних Украјинаца. Није изненађујуће што је окончала политичку каријеру аутора овог пројекта“, нагласио је Московски патријарх.

Он је исказао пуну подршку свештеницима Српске православне цркве и верницима у Црној Гори.

„Молим се за православне великодостојнике и свештенство Црне Горе, за њен побожни народ који је вековима повезан са народима Русије у вери. Ништа не може пољуљати ово јединство и ниједан прогон не може разбити чврсту вољу народа да брани свето православље. Знам да наша браћа из ове славне земље памте речи Христа Спаситеља, која су ојачала срца њихових јуначких предака и која су сада нама упућена: ‘У свету имате муку, али храбри будите – ја сам победио свет’“, закључио је патријарх Кирил.

Фото: foto.patriarchia.ru