Стејт департмент ће издвојити до 300.000 долара за „подизање професионалних стандарда новинарства“ у Црној Гори путем грантова, извештава RT.

„Амбасада (САД) планира да подржи пројекте и иницијативе који јачају слободу медија и подижупрофесионалне стандарде новинарства у Црној Гори путемгрантова од 30 до 70 хиљада долара“, цитира руски ТВ канал саопштење о овом програму. 

Напомиње се да потенцијални учесници програма морају испуњавати „високе професионалне стандарде у својим новинарским или грађанским активностима, имати изграђен реноме и успешна професионална остварења“. 

Међу осталим циљевима програма је развој „медијске писмености и критичког мишљења“ грађана да би они могли да препознају „дезинформацију“, као и „откривањелажних информација и теорија завере везаних за кризу“. Није искључено да ће се помагати новинарским истрагамакоје подржавају реформе „неопходне за наставак евроатланских интеграција Црне Горе“, пише RT.

Раније се сазнало о плановима Стејт департмента да издвоји 140 хиљада долара за помоћ балканским државама у борби против „дезинформација“, укључујући „руску“. Сврха програма је „појачати поверење јавности у слободну штампу и демократске институције“.