На гробљу ослободилаца Београда поново је упаљен пламен Вечне ватре.

„Вечна ватра подигнута је децембра прошле године, на иницијативу председника Републике Србије Александра Вучића и председника Руске Федерације Владимира Путина у знак захвалности и сећања на настрадале у Београдској операцији, која је трајала од 12. до 20. октобра 1944“,подсетио је заменик градоначелника Београда Горан Весић.

„Тада је погинуло 2.996 припадника Народноослободилачке војске Југославије и 960 припадника Црвене армије. Од њих, 1.395 припадника Народноослободилачке војске и 818 припадника Црвене армије сахрањено је на Гробљу ослободилаца Београда. Гробље је подигнуто 1954. године као вечна захвалност свима који су се жртвовали да би наш град био слободан и да би могао да се развија као што се развија данас“, додао је Весић.

„Скрнављење Вечне ватре био је потпуно неразуман чин, који не може да се објасни рационалним разлозима, осим да је то вандализам и ругање нашој историји.

Уверен сам да ће Вечна ватра на понос свих нас вечно горети и да ће бити доказ захвалности онима који су се жртвовали да би наш град био слободан, али и доказ вечног пријатељства Русије и Србије“, пише на званичној инстаграм страници заменика градоначелника Београда.

Подсећамо да су споменик у ноћи 30. децембра вандали полили бојом и угасили, те оставили кутију од боје с натписом „Ослободиоци? Не, никада!“, а испод тога прецртане срп и чекић. Београдска полиција је јуче ухапсила једног двадесетдвогодишњака и једно малолетно лице због скрнављења споменика и против њих је поднета кривична пријава.