Црна Гора у суштини држи руске туристе као таоце, изјавио је сенатор Франц Клинцевич, коментаришући информације да ће Подгорица дозволити Москви да евакуише око хиљаду Руса само ако Русија организује превоз 50 држављана Црне Горе без авионских карата. 

Раније је дипломатски извор за ТАСС изјавио да је Русија спремна за пребацивање својих грађана. 

„Авиони су спремни, амбасада је спремна, сви документи су регулисани, али проблем постоји са координацијом дозволе црногорских власти за лет авиона који превози црногорске грађане из Русијe”, рекао је он.

„Црногорски грађани нису систематизовани”, додао је саговорник агенције. „То су и студенти, и туристи, и запослени. Њих треба сакупити, али тиме треба да се бави црногорска страна”

Раније у уторак руске авио-компаније су саопштиле да не могу да врате у Русију своје путнике због тога што црногорске власти не дају дозволу за летове. Руска Федерална агенција за ваздушни саобраћај је саопштила да заједно са Министарством спољних послова ради на решавању тог питања. У Тивту на лет чека преко 1100 путника.

„То је права уцена од стране црногорских власти. Другачије не могу да кажем. Стрепим да ћемо морати да испунимо црногорске услове, јер то је у интересима наших држављана“, рекао је члан комитета Савета Федерације за одбрану и безбедност Франц Клинцевич. 

„То је покушај да се максимално заради на несрећи. Ми смо такође под ударом, зато не одбацујем могућност да ће нас уцењивати и даље“, додао је он. 

Фото: rbc.ru