Стални представници држава чланица ЕУ постигли су договор о почетку преговара о чланству Северне Македоније у ЕУ, изјавио је вицепремијер македонске владе за европска питања Бујар Османи. 

„Већ данас очекујемо да нам потврде ову одлуку ЕУ. А 24. марта почетак преговора биће званично одобрен на састанку европских министара и министара спољних послова земаља ЕУ. Челници земаља ЕУ учиниће то исто и на самиту који ће 27. марта бити одржан путем видеоконференције“, нада се Османи.

Радио „Слободна Европа“ на свом веб-сајту потврђује речи македонског политичара и додаје да поседује информације да ће Савет ЕУ донети позитивну одлуку за почетак преговора о приступању Северне Македоније и Албаније Европској унији.

Очекује се да ће почетак преговора између Скопља и Брисела утврдити Савет министара ЕУ у уторак 24. марта и да ће одлуку одобрити министри спољних послова земаља ЕУ и влада ЕУ на самиту 26-27 марта. 

Позитивна одлука о Северној Македонији и Албанији резултат је нове методологије коју је Европска комисија усвојила почетком фебруара, као и позитивног извештаја о тим земљама у којем стоји да су Скопље и Тирана „постиглизначајан напредак у неопходним реформама у процесуевроинтеграције“.