Министарка одбране Северне Македоније Радмила Шекеринска се током посете граду Кичево фотографисала са градоначелником Фатмиром Дехаријем испред грбова и застава националистичке организације албанских сепаратиста – такозване „Ослободилачке војске Косова“ (алб. Ushtria Çlirimtare e Kosovës), познатије као УЧК (алб. UÇK). 

facebook

Скандалозна фотографија је изазвала бурну реакцију на друштвеним мрежама, јер у периоду 1996-1999 „Ослободилачка војска Косова“ је отимала људе, трговала органима, убијала и протеривала Србе са територије Косова и Метохије. После рата на Косову ова банда је наставила терористичку делатност на југу Србије (1999-2001) и у северозападној Македонији (2001) где су назвали своју групацију „Армија националног ослобођења“ (алб. Ushtria Çlirimtare Kombëtare). Терористи македонске УЧК нападали су локална села и полицијске снаге, а ратна дејства су прекинута 2001. након интервенције НАТО снага. 

Радмила Шекеринска је на свом Фејсбук налогу овако оправдала фотографије: 

„Догађаји из 2001. су далеко иза нас. Наше друштво је превазишло војну кризу демократским и трајним путем, о чему сведочимо данас, 19 година касније, када смо чланица НАТО-а. У 2020. години најважније је да ли политичари служе грађанима. Иконографије нису репер за добро управљање, служење народу је репер“, написала је Шекеринска на Фејсбуку. 

Фотографију Шекеринске је коментарисао српски министар одбране Александра Вулин.

„Сликати се испод заставе тзв. ОВК и рећи да је то неважна иконографија је као да се сликате испод заставе Независне Државе Хрватске и кажете да је у питању ретро модни правац“, рекао је министар одбране Србије Александар Вулин. 

Вулин је истакао да „позирање под симболима терориста који су неспорно криви за убиства стотина цивила, жена и деце и говорити да се тако служи грађанима није ништа мање лицемерно него да се сликате испод заставе Исламске државе и говорите о верској толеранцији.“

„Ако је проток времена довољно оправдање да се све заборави и да заставе под којима су чињена зверства нису више важне, онда питам зашто се министарка Шекеринска не би сликала испод кукастог крста и објаснила да је прошло 75 година од оружаних сукоба и да је сада време за добро управљање“, рекао је министар Вулин.