У српским школама руски језик успешно конкурише немачком и већ је популарнији од француског. О томе је у интервјуу за портал „Православие.ру“ говорила Олгица Филиповић, учитељица руског језика у ОШ Свети Сава у Бајиној Башти. 

 Ученици сами бирају други страни језик: руски, немачки или француски. Олгица Филиповић каже да сада руски успешно конкурише немачком и неупоредиво је популарнији од француског. 

„Имали смо један овакав случај: ђак је изабрао немачки као други страни језик јер сад су границе отворене а Срби десетинама хиљада хрле у Немачку да зараде. Страшно је ово што се дешава, да будем искрена. Па, наводно, нека момак учи језик земље у којој ће радити. Кроз месец или два родитељи траже да пређе у руски разред, кажу: ‘Код вас је боље, као да учи матерњи језик, а немачки ћемо научити приватно, ако треба. Руски је ипак бољи’. Можда звучи патетично али рекла бих да срцем бирају руски језик“, каже  учитељица. 

Деца воле руски јер га добро осећају, сматра она. 

„Руски је страни језик, а и није. Човек се мало удуби у језик и налази заједничке корене, загонетке које жели да реши, осећа логику језика, као матерњег српског тако и руског. Ђацима је занимљиво зашто ми говоримо овако, а Руси онако, питају се како су настале разлике и зашто ја, на крају крајева, разумем Пушкина. Са другим језицима такве игре су немогуће, други језици су једноставно туђи. А руски је занимљив, свој, понекад и забаван“, говори учитељица. 

Ученици Олге Филиповић редовно учествују у „Тоталном диктату“ (међународна акција када у исто време цео свет пише на руском језику) а многи на њему добијају четворке и петице. Они су такође освајали прва места на међународним конкурсима, победили на Олимпијади Српско-руског клуба у Ужицу и стални су учесници конкурса које организје НИС уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја Србије.  

Олгица Филиповић предвиђа да ће ускоро у Србији руски језик бити траженији од немачког. 

„Наши матуранти уписују Филолошки факултет у Београду или неки други, удубљују се у изучавање руског језика управо због наде да ће касније радити са руским у школи или компанији где се траже преводиоци или сарадници који говоре руски. Хвала Богу, везе између Русије и Србије се шире и постају јаче. То схватају и многи родитељи и саветују деци да од петог разреда уче руски језик. Надамо се да ће бити све више могућности да се са знањем руског језика нађе посао у Србији и да ће руски имати важну улогу као некад раније. Сигурна сам да хоће“, каже Олгица Филиповић. 

Фото: pravoslavie.ru