Туристичка грана у Хрватској, основни извор зараде у земљи, доживљава страшну кризу, пишу хрватски медији. Колико је прошле године у предсезони коштао најам најјефтинијег апартмана на Јадрану, толико ове године кошта најам најскупљег, али потражња је и даље веома скромна.
 
Цене апартмана 2019. године у предсезони и након сезоне кретале су се од 40 до 100 евра. Ове године се по тој цени предлажу најскупљи апартмани на обали Јадранског мора, док се најјефтинији апартмани изнамљују за 25 евра: сада толико кошта апартман за петоро на острву Паг, пишу медији.
 
Хрватски портал „Индекс“ пише да je на почетку туристичке сезоне целу кућу са базеном у Хрватској могуће изнајмити за 114 евра по дану.
 
Председница Заједнице обитељског туризма Мартина Нимац Калцина ипак каже да туристи не журе у Хрватску чак и за такав новац.
 
„Неко се ослања углавном на своје старе госте, на оне који су већ пре резервисали па су с њима стално у контакту. Но директних, нових резервација има јако мало. И оно мало што има већином се односи на најам целих кућа за одмор“, каже Нимац Калцина.
 
Туристичка сезона у Хрватској тек почиње али прогнозе су крајње песимистичне.
 
„Зависи каква ће бити ситуација кад се потпуно отворе границе. Сви се надају да ће сезона кренути, но реалност је да је засад ситуација јако лоша. Што се пак тиче домаћих гостију, њима ће се дефинитивно морати дати попусте те снизити цене најма“, објашњава Нимац Калцина. 
 
Данијел Радета, председник Удружења изнајмљивача Задра са сажаљењем каже: „Од власти нисмо добили никакве предлоге о томе како привући туристе. Интересују их само избори. Сматрам да је то издаја“.

Фото: pixabay