Без обзира што су због епидемије корона вируса забрањена масовна окупљања грађана, у Црној Гори је симболично обележена 75. годишњица Победе над фашизмом у Другом светском рату. У познатом летовалишту Светом Стефану, положено је цвеће на бисте Народних хероја Југославије, Вукице Митровић и Ника Анђуса.

„Честитам својој браћи антифашистима овај велики дан, уз наду да ће нас сваке године бити све више“ – изјавио је Владо Митровић председник Месне заједнице Свети Стефан и додао да Дан победе над фашизмом не смемо да заборавимо „јер би тако заборавили наше претке“. Митровић је подсетио и на локалну изреку: „Крст носим, а петокраком се поносим“, што каже „значи да се поносимо својом историјом и да ћемо је сваке године оживљавати“.

Први човек покрета „Бесмртни пук Црне Горе“, новинар Игор Дамјановић истакао је да још важеће стање епидемије корона вируса онемогућило одржавање шетње Бесмртног пука Црне Горе, са којом су почели пре 2 године, Јегоровим путем, од манастира Прасквица до Челобрда. „Данас смо поново у слободарским Паштровићима да симболично обиљежимо Дан побједе над фашизмом, испред споменика народних хероја Вукице Митровић и Ника Анђуса, који су на олтар отаџбине положили своје младе животе.“ – истакао је Дамјановић и додао да су „идеали слободе и правде дубоко су укоријењени и укријепљени проливеном крви најбољих синова и кћери народа Црне Горе.“

Дамјановић је објаснио да је ове године „Бесмртни пук Црне Горе“ прошао у онлајн режиму, у виду акције „Упиши дједа и прадједа у Бесмртни пук“ и посебно се захвалио порталу Балканист на информативној подршци.

У циљу обележавања 75. годишњици Победе над фашизмом на порталу ИН4С приказан је документарни прилог „Из самоизолације – Дан Побједе“, у коме су ексклузивни саговорници били епископ пакрачко-славонски Јован (Ћулибрк), генерал Љубомир Бајић и бивши амбасадор Русије у Подгорици Сергеј Грицај, који су истакли да су прекрајање историје и повампирење фашизма недопустиве тенденције.

Актуелни руски амбасадор у Црној Гори Владислав Маслеников у интервјуу за ИН4С поводом Дана победе истакао је да у Русији „памте да је Други светски рат однео више од 1,7 милиона живота народа бивше Југославије и храбру борбу југословенских народа“. Амбасадор Маслеников је мишљења „да ни у Русији, ни и у Црној Гори нема ниједне породице, коју није погодио Други светски рат“ и да смо због тога „у обавези да чувамо сећање на наше претке и њихов подвиг у тим страшним годинама“.

У центру Будве, оближњем Светом Стефану и Бечићима, Беранама и Даниловграду уочи Дана победе појавили су се билборди, који су грађанима честитали овај празник.

Фото: Игор Дамјановић