У протеклих десет година Хрватску је напустило око 300 хиљада радно способних грађана, 200 хиљада је отишло у пензију па је руководство земље одлучило да укине квоте за стране раднике.

То је изјавио Даворко Видовић, саветник за радну политику и запошљавање у Хрватској привредној комори, преносе медији. Према његовим речима, ситуација је већ одавно алармантна, а највећи проблем настаје за време туристичке сезоне.

Хрватска планира да предузме мере за привлачење страних радника на тржиште рада и истовремено да спречи исељавање Хрвата. Хрватски завод за запошљавање је већ укључен у план финансирања преко европског социјалног фонда.

Прошле године у Хрватској је радило око 40 хиљада странаца а издато је 65 хиљада дозвола за рад. Од средине ове године квота више неће бити. Послодавци се већ спремају за летњу сезону: папирологија за запошљавање странаца може да одузме и више од два месеца.
У Хрватској привредној комори су сигурни да недостатак радника није неки привремени проблем и да Хрватска треба да се навикава на страну радну снагу.

Фото: Bljesak.info