Након руског амбасадора у Београду Александра Боцан-Харченка и Министарство спољних послова Руске Федерације је демантовало гласине о „руском трагу“ у нередима у престоници Србије.

„Очигледно је да аутори ове дезинформације понављају познате ‘конспиролошке’ стереотипе својих спонзора, који свуда виде ‘руку Москве’. Ради се заправо о јефтиној ‘наруџбини’ која иам за циљ да баци сенку на руско-српско парнерство“, саопштило је министарство.

У саопштењу министарства се истиче да се Русија нада да ће у Србији насиље бити заустављено и да ће што је пре могуће бити успостављен ред и закон. 

Подсећамо да је Центар за евроатлантске студије (CEAS) раније указао да су „главне вође насилних демонстрација изразито проруски настројени актери јавног живота који не бирају средства да делегитимишу покушаје Србије да под окриљем политичког Запада постигне компромис о новом статусу Косова кроз свеобухватни мултидимензиони споразум који би уважио аргументе Србије с једне стране, а задржао је на европском пут с друге стране“. Ову публикацију су пренели прозападни српски медији.