Потпредседник Скупштине Црне Горе Страхиња Булајић је током састанка са амбасадором Руске Федерације Владиславом Маслениковом отворено изјавио: односи наших земаља су на неприхватљиво ниском нивоу и то хитно треба исправити, јер на то нас обавезује историја пријатељства која траје три века.

У овој фази Булајић намерава да интензивира међупарламентарни дијалог. Он је већ предложио да се формира посланичка група заједно са Државном думом Руске Федерације.

Раније је политичар јавно изјавио да се не слаже са одлуком власти земље да не укидају санкције против Руске Федерације.
„ЕУ је увела санкције Русији 2014. године после референдума становника Крима којим је изражена њихова недвосмислена воља и жеља да се врате својој матици, Русији. Дакле, исто оно што становништву Црне Горе није било омогућено, рецимо, приликом насилног угуравања Црне Горе у НАТО мимо воље огромне већине њених грађана. Исте године су и неке земље ван ЕУ увеле санкције Русији, међу њима и Црна Гора колико год то некоме било гротескно“, рекао је Булајић за „Борбу“.

Страхиња Булајић један је од лидера блока Демократски фронт, дугогодишњи противник председника земље Мила Ђукановића и његове Демократске партије социјалиста (ДПС). Пре годину дана ДФ се јавно извинио Русији због срамног понашања владајућег ДПС-а на почетку пандемије, када је званична Подгорица одбила да да дозволу за евакуацију Руса све док Москва није сама и на свој рачун вратила грађане Црне Горе из Руске Федерације.

Надамо се да ће Подгорица коначно схватити да пут ка ЕУ није нимало близак, а без успостављања контаката са Москвом, Црна Гора неће спасити своју економију, коју су „миловци“ поткопали много пре пандемије. Међутим, овде кашњење може довести до смрти, јер 100 дана после формирања новог министарског кабинета он није заслужио посебне симпатије народа, а непријатељ (односно ДПС) не спава.