Изјаве председника Црне Горе Мила Ђукановића о стварању црквене структуре у земљи која би представљала алтернативу канонској Српској православној цркви, јако подсећају на изјаве бившег председника Украјине Петра Порошенка о стварању Православне цркве у Украјини. Ово мишљење изнео је Владимир Легојда, шеф синодског Одељења за односе цркве са друштвом и медијима. 

Легојда је коментарисао и изјаву Ђукановића да ће „до последњег даха радити на стварању црногорске цркве“. 

„Лагани дежа ви: пре две године бивши председник Украјине Порошенко је са ништа мањом увереношћу говорио: ‘Аутокефалност није само проблем украјинских православаца. То је питање наше независности. То је питање наше националне безбедности. Зато тако оштар отпор пружа Москва и њена пета колона у Украјини’. Створена, од стране Порошенка и уз помоћ патријарха Вартоломеја, Православна црква Украјине, на лошем је гласу због бесправних упада у цркве и није стекла признање православног света. Много питања може се поставити и у вези политичке независности Украјине“, написао је Легојда на свом налогу на Телеграм каналу.

Он је додао да се постављају многа питања о политичкој независности Украјине, иако Порошенко, чак и као оптужени за више кривичних случајева, не престаје да говори о „процвату“ и „развоју“ Украјинске цркве. 

Шеф синодског Одељења за односе РПЦ са друштвом и медијима изражава чуђење с обзиром на то да „жалосна судбина бившег председника Украјине који је желео да ‘ствара цркве’ није зауставила црногорског председника од сличних непромишљених поступака. 

„Није мање изненађујуће да обе земље које сањају о ‘просвећеној Европи’, у питањима вере, упорно следе принцип ‘чија је земља, његова је и вера’“, написао је Легојда подсетивши да је тај принципи из средине 16. века престао да буде актуелан сто година касније.