Полиција у Бихаћу је привела сумњиве особе у непосредној близини једног банкомата Сбербанке. „Ради се о страним држављаним који су затечени са специјалном опремом и великом количином готовине“, казали су из Сбербанке, преноси сајт klix.ba.

Од 31. јануара до 2. фебруара украјински држављани Александар Зајцев и Дмитриј Бојко су у различитим градовима Босне и Херцеговине скинули из банкомата око 3 милиона конвертибилних марака БиХ. Полиција је ухватила лопове на лицу места са око 100 000 КМ (50 хиљада евра или 3,5 милиона рубаља).

Како дознаје портал Klix.ba, највише новца је украдено са банкомата Сбербанке у БиХ. Опљачкани су банкомати Payten, које осим Сбербанке у БиХ користи и Ziraat банка, Sparkasse, Intesa Sanpaolo, Addiko те NLB banka.

Пљачка је вршена крајње брзо и то тако што су пљачкаши путем специјалне опреме без физичког оштећења давали налог банкомату да избацује новац. Пљачкаши су у акцију кренули у петак и суботу, јер банке уочи викенда осигуравају довољну количину новца у банкоматима.

Портал Žurnal.info је објавио да су ухапшени Украјинци на територији Босне и Херцеговине ушли из Србије, преко граничног прелаза Шепак, који слови за једно од најсигурнијих прелаза за криминалце.

Фото: Ivo Cagalj/PIXSELL