Стални представник Русије у Уједињеним нацијама Василиј Небензја се заложио за затварање мисије високог представника међународне заједнице у Босни и Херцеговини, рекавши да је прошло време спољног управљања БиХ.

„Народ БиХ заслужује да самостално одређује своју судбину. Сматрамо да је ситуација у БиХ мирна, стабилна и да не представља претњу по међународни мир и безбедност. Ипак, високи представник сваки пут налази измишљене аргументе у корист очувања међународног протектората над сувереном и независном државом, протектората који је одавно изгубио актуелност. Позивамо колеге у Савету безбедности и у Руководећем комитету Савета за поштовање одредби мировног споразума да предузму неопходне кораке за затварање мисије високог представника у БиХ у најскорије време“, цитира Небензују лист „Росијска газета“.
 
Руски дипломата се такође изјаснио против позива високог представника Валентина Инцка за евроатлантску интеграцију Босне и Херцеговине.
Инцко је раније позвао власти земље да „испуне своје обавезе за стварање мирне и одрживе државе која иде путем евроатланских интеграција».
 
„Високи представник ни на који начин није овлашћен да промовише европску или евроатлантску интеграцију Босне и Херцеговине и не сме да крши свој мандат“, одговорио је на то стални представник Русије.