Амерички новинар руског порекла Андре Влчек преминуо је у Истанбулу под неразјашњеним околностима. Недавно је Влчек говорио да ће писати о НАТО злочинима у Србији и Клинтоновим ратним злочинима у Југославији и Африци, као и о „лудилу западних медија“.

Беживотно тело Влчека је пронађено у његовом аутомобилу у Истанбулу у уторак. Полиција сматра да су околности његове смрти сумњиве.

РИА Новости јављају да је 57-годишњи новинар стигао у Истанбул са супругом и два возача из провинције Самсун на северу Турске. Пошто су стигли до хотела у истанбулској четврти Каракој, његова супруга је покушала да га пробуди, али он већ није показивао знаке живота. Лекари су потврдили његову смрт. Покренута је истрага.

Влчек је рођен у Лењинграду, а након што је добио америчко држављанство, дуго је радио као ратни извештач у зонама сукоба у многим земљама — Босни, Источном Тимору, Шри Ланки, Конгу итд. Познат је као истраживачки новинар, редитељ, фотограф, драмски писац и коаутор америчког лингвисте и филозофа Ноама Чомског. Заједно су објавили књигу „О западном тероризму“.