Забрана Генералштаба Црне Горе да војници учествују на литијама и молитвама против Закона о слободи вероисповести није нашла разумевање међу војницима и официрима. Конкретно, председник Синдиката одбране и Војске Црне Горе Здравко Касалица је већ изјавио да га та одлука војног руководства неће зауставити.

„Поздрав за народ мој и пријатеље. Видимо се у недјељу, ако Бог дà“, написао је он на својој Фејсбук страници. 

Његов протест су подржали корисници друштвене мреже. 

„Част и образ црногорског официра“, „Ваше ће име ући у историју“, „Хиљадили се такви јунаци“, „Па и после јунака и витезова, рађају се нови витезови… Ваше име ће остати записано у свијетлој историји“, „Не могу те уплашити“, пишу корисници друштвених мрежа. 

Шта значи бити професионални војник и плашити се, одговара Касалица. „Зар то не би било тужно и јадно? ‘Учинити први корак, изрећи нову ријеч, оно је чега се људи највише плаше’“, цитирао је црногорски официр Достојевског. 

Подсећамо да је  начелник Генералштаба Војске Црне Горе Драгутин Дакић истакао да је „учествовање на протестима на којима има видљивих примеса политике, на којима се могу видети само заставе друге државе недопустиво“. Дакић је војницима запретио покретањем дисциплинског поступка и у крајњем искључење из службе, уколико ову одлуку не буду поштовали. 

Фото: Дмитриj Лане