Македонска опозициона странка ВМРО-ДПМНE захтева оставку премијера Зорана Заева након његовог скандалозног интервјуа за бугарску агенцију БГ НЕС.

Заев је том приликом изјавио да „Македонија и Бугарска имају заједничку историју и заједничке народне хероје“. Поред тога, Заев је приметио да је током Другог светског рата „бугарска војска ослободила Македонију“.

Бугарска је, да подсетимо, као савезник нацистичке Немачке, прво окупирала Македонију и југоисточни део Србије, а тек 1944. године, након капитулације владе, придружила се антифашистичкој коалицији.

Заев је окупационе снаге, међутим, назвао „администрацијом“, додајући да Бугари „нису били фашисти, већ пријатељи Македонаца“.

У четвртак, 26. новембра, опозиција је одржала протесте колоном аутомобила у Скопљу, због, како је навела, „заштите националних црвених линија, последње линије одбране македонског идентитета“. 

Учесници протеста, који се такође одржао синоћ у главном граду, затражили су од премијера званично извињење због вређања македонских грађана.

Главни слоган демонстраната био је „Или Заев, или Македонија“.

Опозиција позива народ да настави да протестује. У свом обраћању јавности, у партији ВМРО-ДПМНЕ су изјавили: „Желимо да мирно изразимо протест против намера владе и Заева да тргују нашим језиком, људима, идентитетом и историјом“.

Лидер ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски је такође позвао чланове владајућег СДСМ-а да се супроставе речима премијера. 

Подсетимо да Бугарска блокира почетак преговора између ЕУ и Скопља о европској интеграцији Северне Македоније, захтевајући од суседа да призна да „македонски национални идентитет и језик имају бугарске корене“. Главна тачка предизборног програма странке Зорана Заева било је обећање да ће земљу одвести у Европску унију.