Наводни незванични предлог словеначког премијера Јанеза Јанше за прекрајање граница на Балкану је могао да буде покушај да се Србија присили да одустане од Косова и не добије ништа заузврат.

Словенија се сматра најуспешнијом међу бившим републикама Југославије. Прво, она се одвојила од СФРЈ после десетодневног рата са минималним губицима. Друго, Словенија је прва од свих југословенских република постала део Европске уније. И треће, једини гранични конфликт Словенија је имала са Хрватском – за излазак на Јадранско море, а Међународни суд УН је 2017. решио спор у корист Љубљане.

И сада управо Словенија, која ће од 1. јула 2021. председавати Европском унијом, наводно износи иницијативу за врло радикално прекрајање граница на Балкану, током које ће се створити: свакако „Велика Албанија“ (на штету Србије, Северне Македоније и Црне Горе), условно „Велика Србија“ (спојена са Републиком Српском али без Космета) и мало већа Хрватска (на рачун „хрватских“ кантона муслиманско-хрватске федерације БиХ). Истовремено, сама „дејтонска“ Босна и Херцеговина, у свом садашњем облику, требало би да престане да постоји, а муслимани БиХ ће имати прилику да створе своју државу.

Прва информација о томе да је словеначки премијер Јанез Јанша у фебруару 2021. или чак крајем прошле године предао шефу Европског савета Шарлу Мишелу незванични нон-пејпер предлог за „коначни распад Југославије“ појавила се у медијима 12. априла. На словеначком порталу Necenzurirano.si 15. априла појавила се копија документа под називом „Западни Балкан — пут напред“.

Да ли он уопште постоји?

Пошто су се појавиле информације у медијима словеначки премијер почео је све да негира и да пребацује одговорност на своје непријатеље. Иначе, словеначки министар спољних послова Анже Логар држи се сличне верзије. У разговору са муслиманским чланом Президијума Босне и Херцеговине (БиХ) Шефиком Џаферовићем Јанез Јанша је рекао да такав документ повезан са владом Словеније не постоји.

Занимљиво је да је веб страница словеначког портала Nova24TV 15. априла објавила чланак у којем стоји да су аутори Necenzurirano.si потврдили да су сами смислили овај „тајни документ“.
Чак и ако претпоставимо да је то била лажна информација, цела прича сугерише да се такве ствари не дешавају без разлога.
Постоји низ индиректних доказа да су Словенци о томе разговарали са руководством БиХ. На пример, када је словеначки председник Борут Пахор посетио Сарајево почетком марта 2021. године и састао се са сва три члана Председништва БиХ, питао их је да ли је могућ „мирни развод“. Занимљиво је да је такав сценарио подржао само представник Срба Милорад Додик, док су Шефик Џаферовић и формални представник Хрвата којег су заправо изабрали муслимани Жељко Комшић, рекли да развод не може бити миран – односно, запретили су ратом.

Словеначка визија балканске перспективе

А сада детаљније о садржају овог нон-пејпер документа.
Дакле, његов први део описује општу ситуацију на Западном Балкану. Примећује се да је главни проблем региона нерешено национално питање Срба, Албанаца и Хрвата, док Србија, Хрватска и Албанија имају стабилне владе способне да доносе стратешке одлуке. Међутим, стоји да ако „наставимо да користимо садашње методе“ (посебно се критикује Дејтонски споразум), „тешко је замислити европску перспективу за Србију и Косово, а чланство БиХ у ЕУ је апсолутно немогуће“.

Документ такође скреће пажњу на растућу улогу Турске у БиХ и Северној Македонији: Анкара користи тренутак.
„Осим Турске и неколицине локалних политичара који имају користи од хаоса и нефункционалних институција, нико није задовољан стањем у Босни и Херцеговини“, стоји у документу.
Предлаже се да се ова ситуација реши на врло радикалан начин.
Прво, да се Косово званично споји са Албанијом — уосталом, „између њих заправо нема границе“, а већина становништва подржава уједињење. Обећава се „српском делу Косова“ „специјални статус по узору на Јужни Тирол“.

Друго, да Србији припадне „већи део“ (без прецизирања) Републике Српске. У том случају ће се Србија наводно „помирити с тим да Косово буде део Албаније“.

Треће, да се реши проблем хрватских територија у Федерацији БиХ: или да се припоје Хрватској или да им се да специјални статус као Јужном Тиролу.

Четврто, дати Бошњацима прилику да створе „функционалну државу“ и дати им право да на референдуму самостално одлуче да ли ће се придружити ЕУ или остати ван ње (по узору на Турску).

Припрема за спровођење овог плана, према ауторима документа, могле би да буду незваничне консултације: прво на нивоу политичара у балканским земљама, а затим на нивоу међународне заједнице. Ако у првој фази није могуће постићи споразум, документ ће остати у статусу нон-пејпер. Ако се споразум постиже – документ ће постати јаван, а Европска унија ће бити одговорна за његову реализацију. Управо ће ЕУ морати активно да учествује у решавању проблема између балканских држава на билатералном нивоу, па и да покрене специјални економски програм.

Талас дискусија

Овај план је наравно покренуо широке дискусије на Балкану.
Мада није познато колико верзија има овај нон-пејпер, сарајевски портал Politicki.ba написао је да једна од верзија предвиђа од Федерације БиХ стварање две националне републике. Хрватска и српска република би имале „блиске везе са матичним државама“, а бошњачка република би добила излаз на море који би јој гарантовао НАТО.

Македонски портал News1.mk је објавио карту на којој државна формација бошњака нема излаз на море, а Албанији су припали не само Космет, већ и други делови Србије, Црне Горе и Северне Македоније у којима живе Албанци.

Иако на порталу Politicki.ba тврде да се идеја о „трговини територијама“ на Балкану подржава не само у Словенији, Хрватској и Мађарској, већ и у Аустрији, па чак и у Француској, до сада ниједан европски политичар није подржао идеју прекрајања граница у региону. А највише се нон-пејпер идејама противе у Немачкој, тврдећи да ће довести до новог рата.

Чије је ово масло?

Генерално, све указује на то да су се немачке евробирократе потрудиле да тај документ процури, јер су готово сви материјали о њему у медијима праћени оштром критиком „европске деснице“. На мети није само Јанша, већ и мађарски премијер Виктор Орбан и бивши италијански потпредседник владе Матео Салвини које немачка канцеларка Ангела Меркел отворено мрзи. Поред тога, истичу се блиски односи Орбана са председницима Србије и Руске Федерације. То значи да су „Вучић и Путин такође криви за подривање утицаја ЕУ на Балкану“.

Александар Вучић је у интервјуу за босански ТВ канал Face TV приметио да је апсолутни циљ Србије мир у региону и да је за њега као за председника „Србија велика када је успешна, економски развијена и када су људи задовољни животом“. Одговарајући на питање о могућој промени граница на Балкану, рекао је: „Питате ме да ли ће Србија признати независност Косова да би добила Републику Српску? То се неће догодити! То је неизводљиво.“

Вучић је нагласио да поштује Устав Србије и да нема право да дели земљу. Истовремено је потврдио да је спреман да разговара о могућим компромисима са де факто властима на Косову, али није желео да открије све карте пре нове рунде преговора.

Могуће је да је једина сврха цурења нон-пејпер документа само покушај да се утиче на положај Београда уочи преговора са Приштином. Јер већина западних земаља сматра „Републику Косово“ независном државом, која са чисто формалне тачке гледишта може сама да одлучи коме ће се придружити, упрокос Резолуцији 1244 Савета безбедности УН која Космет признаје као саставни део Србије.
С друге стране, исте те западне земље се чврсто држе територијалног интегритета Босне и Херцеговине, што Београд ни не покушава да оспори. У поменутом интервјуу Александар Вучић је посебно нагласио: „Србија подржава интегритет Босне и Херцеговине… Притом, ја волим Републику Српску и поштујем БиХ“.