Косовска новинска агенција Kosovapress, а за њом и многи други косовски медији, објавили су текст са насловом „Српска црква у Приштини против КОВИД-19 бори се непотврђеним руским моделом“. 

„Из српске црква Св Никола у Приштини већ неколико дана звоне звона високог интензитета, у име ‘борбе против вируса корона’. Становници у комшилуку осећају узнемиреност због њихове буке“, наводи се у тексту Kosovapress-a.

Напомиње се да, иако раније није било никаквих реакција на обредне манифестације које су се дешавале у овој цркви, звона сада звоне толико често да то већ представља проблем за становнике у том познатом старом приштинском насељу Таслиџе, а позивајући се на неименованог становника.

„Стручњак за безбедност“, како је представљен у тексту, Агим Мусљију, изјавио је да не само да је реч о „примитивном руском моделу“ већ и о „провокативном тренду“.

„Сведоци смо намерног ширења дезинформација из Москве у вези са хуманитарном катастрофом изазваном овим вирусом. Руси чак не штеде ни своје православне вернике како би урадили оно што њима одговара. С друге стране, јасно је да људи из српске тајне службе циркулишу кроз све цркве, чак и кроз ову. Пословично, где је српска тајна служба, ту је такође и руска тајна служба. Стога се слободно може закључити да је ово последица хаоса из Москве. У свету се зна да свуда где су православне цркве – ту је и један њихов агент”.

Оцењујући овај медијски садржај који су листом са истом садржином пренели наведени косовски портали некоректним, Епархија рашко-призренска објавила је и свој одговор, уз напомену да је изненађена и разочарана.

„Епархија рашко-призренска Српске Православне Цркве у ово трагично време пандемије коронавируса са жаљењем прима овај текст који дубоко превазилази најпристојније границе професионалног новинарства и представља пример таргетирања Српске Православне Цркве на Косову и Метохији, која овде вековима постоји“.

Подсећајући на то да се звона нису појавила у Русији, већ у Италији у Кампањи у 5. веку и да се вековима у хришћанском свету користе не само за оглашавање редовних служби, већ и у тренуцима великог страдања, како у православном, тако и у римокатоличком и протестантском свету, епархија такође наводи и да, примера ради, свако вече цркве у Амстердаму звоне у звона у знак солидарности у време пандемије.

„Разлог за то јесте пре свега да се људи подстакну на молитву, на солидарност и да на моменат прекину редовне послове и сете се Бога, без обзира којој вери и конфесији припадали“, истакли су у свом одговору.

Звук звона, као и молитва мујезина са минарета 5 пута дневно, има првенствени циљ да позове на молитву и то није спорно ни за кога ко верује у Бога и поштује друге, подсећају у Епархији.

„Овим показујемо солидарност коју наша Црква осећа за све грађане Косова без обзира на веру и језик, јер сви смо једнако угрожени пандемијом“, истакли су.

Информативна служба епархије је на крају изразила очекивање да током пандемије неће бити више оваквих чланака, нити коментара „необавештених и очигледно недобронамерних ‘експерата’“.

Фото: spzr.org